Old Colfield starring Akke Hak

Hi Akke! Wat leuk dat ik bij je langs mag komen op de Rijksacademie in Den Haag. Ruim 1,5 jaar geleden zat voor jou de Young Colfield-periode erop. Wat heb je sindsdien allemaal gedaan?

Na mijn traineeship bij Young Colfield ben ik aan de slag gegaan bij ASML als IT proces manager. Hier heb ik ongeveer 10 maanden gewerkt, voordat ik de overstap maakte naar de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering, waar ik elke dag met veel plezier mijn functie als projectleider ICT opleidingen vervul. Ik ontmoet en train heel veel verschillende mensen die werkzaam zijn binnen het rijk: van beleidsmedewerkers tot Rijks ICT-trainees tot directeuren van verschillende ministeries. Daarnaast heb ik te maken met veel korte deadlines, waardoor je snel resultaten ziet. Dit samen met de enorme vrijheid en verantwoordelijkheid die ik krijg maakt dat ik mijn werk echt ontzettend leuk vind.

Wat heb jij in het tweejarig programma van Young Colfield allemaal gedaan?

Mijn eerste opdracht was bij de gemeente Utrecht. Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik moest verwachten van een ambtelijke organisatie. Gelukkig had ik het bij de gemeente Utrecht als secretaris van de CIO enorm naar mijn zin; Zelfs zo erg, dat ik gevraagd heb om een verlenging van mijn opdracht. Hier ben ik ook achter mijn interesse voor de overheid gekomen en mede daardoor ben ik nu bij de Rijksoverheid uitgekomen.

Na mijn opdracht bij de gemeente Utrecht heb ik een tijdje op kantoor verschillende projecten overgenomen voordat ik bij de RDW op de afdeling Strategie en Externe Ontwikkeling ben begonnen. Zowel bij Young Colfield op kantoor als bij de RDW heb ik een aantal trainingen gegeven en daar merkte ik hoeveel energie ik krijg door het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van individuen. Dat opende ogen voor mij: Hier ben ik goed in en hier wil ik mee verder.

Wat zijn verder nog  belangrijke punten die je vanuit het programma hebt meegenomen?

Ik kom uit Friesland en was een beetje een stugge Fries die altijd wel door bleef gaan, opgeven was geen optie. Door Young Colfield heb ik geleerd om meer naar mijn gevoel te luisteren en niet ten koste van mezelf door te gaan. Ik sta nu meer stil bij wat ik wil en wat ik doe.

Daarnaast is het ook erg gaaf om te zien hoe hecht je met teamgenoten wordt na 2 jaar. We spreken nog steeds af en zijn kort geleden nog met z’n allen naar Parijs geweest om een van onze teamgenoten op te zoeken. Dat was heel leuk!

Wat zou je nog willen delen met de huidige en toekomstige YC’ers?

Ga het ervaren, spring in het diepe en sta open voor alles! Luister ook goed naar jezelf en kijk waar jij je fijn bij voelt. Het is een prachtig leertraject die je doormaakt en je krijgt enorm veel vrijheid om te ontdekken wat je wilt, dus ga ervoor en benader alles met een open houding.

Staan er binnenkort nog spannende dingen op de agenda?

Ja, ik ga bijna emigreren naar Barcelona! Aan de ene kant erg jammer, want ik zit hier helemaal op mijn plek, maar aan de andere kant heb ik ook heel veel zin in dit nieuwe avontuur. Ik ben nu bezig met de afronding hier en dan vertrek ik naar het zonnige Spanje.

Wauw, wat gaaf! Bedankt voor je tijd en heel veel succes in Barcelona!

Geplaatst door Young Colfield in op 22 juni 2017