The name is Data. Big Data.

Wat hebben neurale netwerken, 972.222 Tinder-swipes, data science en serious gaming met elkaar in gemeen? Juist: de eerste Young Colfield sessie van 2017! De helden van ons TEP 7 en TEP 8 team organiseerden de avond. Data Scientist Jorn Bakker van Coosto en onze eigen held Martijn Koenis vertelden ons over het thema van de avond: big data.

Iedereen heeft wel eens van de term gehoord, maar wat is het precies? Waar gebruiken we het voor en hoe werkt het dan? Hoewel we slechts een tipje van de sluier hebben meegekregen is direct duidelijk geworden hoe ingewikkeld het proces van het gebruik en inzetten van big data is. Onbewust maken we allemaal gebruik van applicaties die zijn gemaakt door het gebruik van big data. Facebook systemen die gezichten herkennen? Mogelijk door het inzetten van big data in combinatie met het gebruik van neurale netwerken. Innovatie in zelfrijdende auto’s? Big data. Het gebruik van zoekmachines? Big data.

Het tweede centrale punt van de avond was serious gaming. Het idee achter een serious game is dat het zowel educatief als entertaining is. Zulke games staan ook wel bekend als Edutainment games. Ook hier zijn de gebruiken veelvoudig. Kinderen spelenderwijs leren rekenen of veilig wegwijs maken in het verkeer zijn voorbeelden van de mogelijke inzet van deze technologie. Serious games kunnen echter ook ingezet worden op een professioneler vlak. Het is bijvoorbeeld mogelijk om agenten of militairen te trainen op gevaarlijke situaties door middel van simulaties in serious games.

Hoewel het gebruik van serious games nu nog enigszins in kinderschoenen staat is het goed mogelijk dat we over tien jaar allemaal voor de lunch even de Virtual Reality in duiken op het werk. Of het echt zo ver gaat komen? Voorlopig zijn velen hier nog sceptisch over. Aan de andere kant, als je twintig jaar geleden had verteld dat we allemaal verslaafd zouden zijn aan het gebruik van een mobiele telefoon werd je ook voor gek verklaard. Misschien is het idee zo gek nog niet. Stiekem zie ik een lunch in een virtuele omgeving van een tropisch Caribisch eiland op kantoor wel zitten, maar helaas nog eventjes wachten.

Geplaatst door Young Colfield in op 10 januari 2017