Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Tijdens mijn master Management of Innovation heb ik het vak project management gevolgd. We leerden tijdens de colleges de fijne kneepjes van Prince2, Scrum en Agile en het tentamen was zelfs een case van een bestaand project dat we met één van de methodes moesten uitwerken. Ik haalde een hoog cijfer voor dit vak en dacht, logischerwijs, dat ik alle kennis in huis had om een project te managen volgens de principes van één van deze project management methodieken.

Ik kan dus wel zeggen dat toen ik bij Young Colfield begon in het Talent Program ik al voldoende bagage had in mijn project management rugzak om ieder project aan te gaan. Mijn eerste opdracht van mijn traineeship is bij Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en zoals vele overheidsorganisaties werken zij volgens de Prince2 methodiek. Aangezien ik het Prince2 foundation examen gehaald heb en mijn ziel en zaligheid gestopt heb in het project management vak tijdens mijn master zou je toch denken dat ik mijn weg in het Prince2 landschap blind zou weten te vinden. Niets bleek minder waar. Hoewel de feiten die ik van papier geleerd had nog vers in mijn hoofd zaten bleek de realiteit toch net even anders te zijn. Waar de methodiek te vatten was in één A4-tje was de echte wondere wereld waarin ik was beland een doolhof van verschillende routes om beslissingen te nemen, wijzigingen door te voeren en rapportages af te leveren. Bij binnenkomst had ik een sterk gevoel dat ik dit alles nooit zou begrijpen maar nu ik het einde van mijn opdracht nader weet ik toch aardig de weg te vinden in dit Prince2 landschap.

Ik kijk er erg naar uit om in mijn volgende opdracht een soortgelijke ervaring te hebben met bijvoorbeeld de Scrum project management methodiek. Want ook daar denk ik aardig wat vanaf te weten maar stiekem weet ik nu al dat wanneer ik straks bij mijn nieuwe opdrachtgever binnen stap, ik pas dan (opnieuw) begin met echt te begrijpen hoe het allemaal werkt.

Doe mij na mijn eerste opdracht nog maar zo’n ervaring als DJI want dan heb ik na twee jaar traineeship iets meer de gevulde project management rugzak die ik bij de start van mijn traineeship eigenlijk al dacht te hebben. Gelukkig weet ik nu ook dat 8 maanden meer dan genoeg zijn om datgene waarvan je dacht dat je het snapte echt te gaan begrijpen.

Om de kern van mijn verhaal te vatten kom ik, zoals zo vaak, terecht bij een uitspraak van de bekende filosoof J. Cruijff: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”