Sneak Peek met Top Engineer trainee Daan

Hi Daan! Leuk dat je er bent. Kan je eerst iets over jezelf vertellen? Wat heb je gestudeerd, hoe lang ben je afgestudeerd en wat drijft jou in het dagelijkse leven?
Natuurlijk! Ik heb Toegepaste Natuurkunde gestudeerd in Delft. Tijdens mijn studie werd ik gevraagd om natuurkunde te geven op een middelbare school en dat heb ik natuurlijk gedaan. Het was wel een ontzettend drukke tijd. Én studeren én lessen voorbereiden, nakijken dat soort zaken. Maar het was een enorm leuke ervaring ook al kan ik me goed herinneren hoe nerveus ik was, de eerste keer toen ik les gaf. Toen ik mijn master begon in Amsterdam, Deeltjes Fisicia, heb ik enigszins wat ervaring opgedaan met coderen. Toen in deze periode de hype roomescapes uit de grond sprong, besloot ik samen met mijn broers om hiermee in te haken en hebben wij een eigen bedrijf opgezet met als thema spionage in de koude oorlog. Na mijn master wilde ik door met onderzoek en ben toen begonnen met mijn PhD in hetzelfde vakgebied. Na enige tijd werd het mij duidelijk dat het onderwerp mij niet stond en ben toen begonnen met het zoeken naar een nieuwe baan met als raakvlakken: baanbrekende techniek, innovatie en out-of-the-box-thinking.

Waarom had je na je studie besloten om een traineeship bij Young Colfield te volgen?
Tijdens mijn bachelor werd ik gecharmeerd door software design in mijn minor en deze richting werd ondersteund door mijn vader, wie al grijs is gedraaid in de ICT wereld. Ik had echter geen ervaring met coderen in een werkomgeving. Ik zocht naar een goede basis om de skills die ik op had gedaan tijdens mijn vrije tijd en PhD verder te ontwikkelen. Hierdoor kwam ik al snel terecht bij een traineeship. Een dergelijk traject wordt door meerdere bedrijven aangeboden, maar bij YC kreeg ik een goede eerste indruk. Nog een hoop jonge mensen, in hetzelfde bootje, vol energie en een goede ondersteuning in het traject in de vorm van persoonlijke begeleiding.

Wat vind jij het waardevolste wat je tot nu toe hebt geleerd tijdens de trainingen van Young Colfield?
Naast de technische ondersteuning, heb ik opgemerkt dat als je in een team begint aan zo’n traineeship dat je er niet alleen voor staat. Wij zaten allemaal in hetzelfde bootje met dezelfde problemen. Als je ergens mee zit, dan is het heel erg makkelijk om dit bespreekbaar te maken met de anderen. Dat je niet ‘verdwaald’ raakt in een groot bedrijf en dat je meer bent dan enkel een nummertje.

Jouw opdrachtgever, de ING. Hoe vind je het om daar te werken? Waar hou jij je dagelijks mee bezig?
Toen ik voor een nieuwe baan zocht, had ik mij in de eerste instantie nooit voor ogen gehouden om in de financiële sector te werken. Mijn eerste ingeving was dat het een politiek en bureaucratisch spelletje was. Wat was ik hier verkeerd in. In de loop van de kennismaking met ING werd het mij duidelijk dat je hier heel ver vandaan staat als developer en dat het als een elk ander ICT bedrijf is, mogelijk wel uitdagender. ING daagt je uit om out-of-the-box mentaliteit te hebben en innovatie te tonen. Ik kon mij hier heel erg in vinden. Ik heb de paar maanden dat ik hier zit een vliegende start gemaakt en ontzettend veel geleerd. Het YC traineeship is een uitstekende manier geweest om de brug te maken tussen een onervaren student en het professionele bedrijfsleven.

Wat heb je tot nu toe gemaakt/bereikt/geprogrammeerd bij de ING? Wat was jouw rol hierin?
Momenteel werken wij aan het vervangen/verbeteren van een deel van de infrastructuur binnen ING, welk verantwoordelijk is om applicaties live te zetten. Ik heb samen met mijn team de beginstappen hiervoor gemaakt. In deze periode heb ik niet alleen veel opgestoken op het gebied van Java en diverse programmeer talen, maar ook met betrekking tot webapplicaties, netwerken, optimalisatie en het werken binnen een groot en tof bedrijf als ING.

Als je Young Colfield in 4 woorden moest omschrijven, wat zou je dan zeggen?
Jong, Enthousiast, Gedreven, Leergierig.

Op zoek naar een uitdagend IT traineeship zodat je een kick-start kan maken van je carrière als software developer? Check het programma hier. Of neem direct contact op met onze recruiter Anneloes (anneloes.van.der.meer@youngcolfield.nl).