Trainee meets Trainee @DJI

Floris: Vorige week dinsdag stond ik om 9 uur ’s ochtends te wachten op station Zwolle. In de verte zag ik de Young Colfield-mobiel al aankomen. Mijn traineegenootje Renate zat met een brede glimlach achter het stuur: “Vandaag is de migratiedag!” Een grote dag in haar opdracht bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Hierin ondersteunt zij de projectmanager van het project Telefonie voor Justitiabelen (gedetineerden) in de realisatiefase. Het doel van dit project is om de switch van anonieme kaarttelefonie naar gepersonaliseerde telefonie voor gedetineerden succesvol te laten verlopen voor 36 inrichtingen.

Eenmaal aangekomen bij de penitentiaire inrichting in Zwolle moesten we onze spullen in bakken doen en door een metaaldetector lopen. Dat noemt men ‘piepvrij’ door het poortje, een leuk begin van je werkdag. Meteen hierna werden we ontvangen door teamleider Rob van DJI. We liepen naar boven en dronken daar een kop koffie met Erik van Telio, het bedrijf wat het nieuwe telefoonsysteem levert en Peter van SSC-I dat zorgt voor alle netwerkverbindingen in de inrichtingen.

Voor de eerste stap van de migratiedag moesten we naar de serverruimte. Daar werd het nieuwe systeem geïnstalleerd door Telio en getest door teamleider Rob onder leiding van Renate. Onder andere werd er gecheckt of gedetineerden konden bellen met een nummer op de zwarte lijst. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een andere functie in het systeem is dat het systeem een gesprek tussen een gedetineerde en een advocaat niet kan vastleggen. Uiteindelijk bleken alle functies te werken en was het tijd om de persoonlijke telefoonkaarten uit te delen en te controleren of alle telefoons in de gevangenis het nieuwe systeem hadden overgenomen.

Rob nam ons op sleeptouw naar de afdelingen waar de gedetineerden zitten. Eerst moesten we door een sluis en kwamen we langs de ‘badmeester’. Vroeger moesten de gevangen hier al hun kleren uit doen voor visitatie. Heen en weer liepen gedetineerden die gangdienst hadden of wegens goed gedrag meer mochten doen zoals schoonmaken of klussen. Ondanks de ontspannen houding van Rob vond ik het zelf erg bijzonder. Ik was nog nooit in zo’n omgeving geweest. Rob is zelf 25 jaar lang bewaker geweest, een echte vakman. Hierdoor wist hij prachtige verhalen te vertellen. “Zie je hem daar? Hij is hier zijn vrouw tegengekomen. Zowel hij als zij hebben 15 jaar. Hij zat in het transportteam en kwam zo af en toe langs bij wasserette, waar zij aan het werk was. Ze begonnen elkaar brieven te sturen en zo is de vonk overgeslagen.”

Vervolgens liepen we door een gang richting het cellencomplex van de mannen. Aan één zijde van de gang kon je door de ramen het binnenplein zien. Volgens Rob had de architect dit op deze manier ontworpen, zodat de justitiabelen dezelfde weersituaties ervaren of zien als mensen die naar hun werk gaan. Vlak voor het cellencomplex liet Rob ons nog een klusruimte zien. Hier werken gedetineerden op de arbeid. Een mooie manier om ze bij te laten dragen aan de maatschappij.

Daarna kwamen we aan in het cellencomplex van de mannen. De gedetineerden liepen heen en weer tussen de cellen of ze zaten in de gemeenschappelijke ruimte tv te kijken, te pingpongen of te praten. Toen we met ons gezelschap aan kwamen lopen vroeg één van de gedetineerden: “Wat komen jullie doen?”. “Wij komen de nieuwe telefoonkaarten brengen”, zei Renate. In koor reageerden een stuk of 4 justitiabelen: “Yes, de nieuwe telefoonkaarten!” Aan enthousiasme bij de gebruikers in ieder geval geen gebrek. Na de mannen gingen we bij de vrouwenafdelingen langs. Op dat moment zaten alle vrouwen samen met het personeel in een kring voor een uitleg. Toen wij binnen kwamen stonden alle ogen onze kant op. Toch wel intimiderend als rond de 15 justitiabelen je allemaal tegelijk aankijken. Na de laatste telefoons te hebben gecheckt bleek dat ze allemaal werkten. Een geslaagde migratiedag dus! Voor mij was deze dag in ieder geval zeer indrukwekkend. Naast dat ik op de werkvloer met eigen ogen heb mogen zien hoe de uitrol van een verandermanagementproject in z’n werk gaat was extra fascinerend vanwege de omgeving waarin dit plaats vond.

Benieuwd naar andere opdrachten of gewoon zin om een keer een koffie te doen? Stuur een mailtje naar anneloes.van.der.meer@youngcolfield.nl en dan prikken we een datum!