Afgelopen maart heeft onze derde gratis webinar van onze zelfbewustzijnsreeks plaatsgevonden. We gingen tijdens deze webinar in gesprek met Els Hoebée en Anneloes van der Meer, Talent Managers bij Young Colfield, over hoe je jezelf in beweging kunt brengen. Jasper Karsten, trainee binnen ons Talent Program, heeft hier een mooie en open blog over geschreven. Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder!
Goud in handen Ik voel mij intens gelukkig en tegelijkertijd verdrietig. Waar ik soms letterlijk een traantje van blijdschap moet wegpinken van een mooi compliment, kan een heftige opmerking nog dagen door mijn hoofd spoken. Ik kan intens genieten van een mooi natuurlandschap en compleet van mijn à propos zijn door een toeterende scooter. Ik doe niets liever dan uren diepe gesprekken voeren over het leven, maar moet bijkomen van een onverwachtse woordenwisseling in de supermarkt met een vage bekende. Ik voel precies aan hoe het met de ander gaat, maar vind het lastig dat velen mij niet helemaal lijken te begrijpen. Ik sta het ene moment te springen van enthousiasme, maar ben een seconde later ineens niet meer aanspreekbaar en mis alles wat er om me heen gebeurt.
Niet omdat het slecht met me gaat, maar gewoon omdat ik even overprikkeld ben.
Welkom in het leven van een hoogsensitieveling die enorm van prikkels houdt en er tegelijkertijd een ongelofelijke hekel aan heeft. Ik zet vaak genoeg een masker op om te verbergen hoe ik in elkaar zit en wat er echt in mij omgaat. Want wat zullen de mensen wel niet denken als ze zien dat ik veel gevoeliger ben dan hoe ik me soms voordoe? Is dat wel mannelijk? En waarom trek ik me eigenlijk zoveel aan van de mening van een ander als dat is hoe ik in elkaar zit?
Je merkt het al: Deze week geen verhaal van een Triodos Bank Strategist
of Dopper CEO, maar van een Young Colfield trainee die nog aan het begin staat van zijn zelfbewustzijnsavontuur. Een avontuur waarin ik mij mag bezighouden met verschillende thema’s die mij als persoon aangaan: kwetsbaarheid, psychologische veiligheid, hoogsensitiviteit en het opzoeken van weerstand. Thema’s die voor mij met elkaar verbonden zijn en zorgen voor een avontuur waarin ik met veel vallen en opstaan erachter mag komen wie ik eigenlijk ben en in welke omgeving ik het beste tot mijn recht kom.
Mijn zelfbewustzijnsreis
Belangrijk onderdeel van mijn zelfbewustzijnsreis is in de afgelopen maanden dus de realisatie geweest dat ik prikkels en emoties als intenser ervaar dan de gemiddelde persoon. Iets waar ik mede door mooie gesprekken met mijn medetrainees, Talent Manager en persoonlijke ontwikkeltrainingen achter ben gekomen. Een hele fijne bewustwording, omdat er ineens allerlei dingen op z’n plek vallen waar ik jarenlang niks van begreep.
Ik snap nu veel beter waarom ik angstig kan worden van een chaotisch festival, veel oplaadtijd in stilte nodig heb en me onmogelijk kan concentreren in een kantoortuin. Gelukkig ben ik ook gaan inzien dat het een eigenschap is die een hoop voordelen biedt. Zo kan ik in een ruimte direct aanvoelen hoe de sfeer en de gemoedstoestand van iedere persoon is, ben ik intuïtief sterk en weet ik precies hoe ik ervoor kan zorgen dat mensen zich veilig bij mij voelen. De keerzijde daarvan is dat ik moeite heb met het aangeven van mijn grenzen, omdat ik anderen wil pleasen, ik confrontaties het liefst uit de weg ga en veranderingen in mijn leven als extra intens kan ervaren. Niet gek dus dat ik af en toe een masker opzet en doe alsof alles wat er op me afkomt me moeiteloos afgaat. Maar dat masker weerhoudt mij er wel van om dicht bij mijn kern te komen.
Het voelt eigenlijk alsof ik jarenlang een goudklomp in handen heb gehad zonder me ervan bewust te zijn, omdat ik me aanpaste aan wat ik dacht dat hoorde.
Zo werden op de middelbare school en universiteit voornamelijk mijn analytische en intellectuele vaardigheden gevoed. Iets waar ik toevallig best wel goed in ben, maar eigenlijk helemaal niet zo gelukkig van word. Veel blijer word ik als ik creatief bezig ben, een interesse die veel hoogsensitieve mensen met elkaar delen. Maar als ik me ook echt dagelijks bezighoud met schrijven, schilderen of iets anders creatiefs, kom ik eigenlijk altijd wel een bepaalde weerstand tegen. Weerstand in de vorm van interne stemmen die bijvoorbeeld vragen: “Wat ben ik nou weer aan het doen? Hier heb ik toch helemaal geen Masterdiploma voor nodig.” “Wie zit er nou te wachten op mijn persoonlijke verhaal?” “Moet ik mijzelf wel zo openlijk blootgeven?” Stemmen die mij, na veel bezig te zijn geweest met het opzoeken van weerstand, langzamerhand steeds meer het bewijs leveren dat ik juist exact op de juiste weg zit.
Je innerlijke criticus gaat namelijk het hardst tetteren als je je gedrag verandert en uit je comfortzone stapt. De truc is vervolgens dus om deze stemmen te laten voor wat ze zijn, er niet naar te luisteren en door te gaan met waar ik mee bezig ben. Daar zit groei.
En dat zorgt ervoor dat ik steeds dichter bij die goudklomp kom en mijn masker steeds verder afbrokkelt.
Op zoek naar jouw verhaal
Maar hoe dan? Hoe zet je dat masker af en hoe kom je er überhaupt achter wat jouw masker is? Het belangrijkste is dat je je realiseert dat je niet hoeft te voldoen aan de standaarden die worden opgelegd, door anderen en vooral jezelf. Je hoeft geen masker op te zetten. Iedereen heeft unieke kwaliteiten, die je vol trots mag laten zien. En daartoe wil ik je uitnodigen.
Ga op zoek naar jouw verhaal en vertel het de wereld vol trots.
Deel jouw unieke kwaliteiten en vooral ook je struggles. Ook dat hoort bij mens zijn. Niemand gaat flierefluitend door het leven, hoe zeer dat in onze Instagrammaatschappij soms ook zo lijkt.
Ga dus ook op zoek naar waar jij weerstand ervaart.
Wat gun je jezelf niet door de interne stemmen in je hoofd en de angst voor de reactie van je omgeving? Wat is iets wat je altijd al hebt willen doen, maar nooit hebt gedurfd? En lach vooral ook om jezelf en om de mensen die je proberen te weerhouden van wat echt dicht bij jou staat. Voor mij zijn dat alleen maar signalen dat ik op de goede weg ben.
En ten slotte: blijf op die goede weg door met anderen het echte gesprek aan te gaan.
Wat vind jij eigenlijk uniek in mij? Waarom waardeer je mij? Wat drijft jou en vind jij belangrijk in het leven? Op die manier kun je tot de mooiste inzichten komen en echt groeien. En nogmaals, het kan zijn dat nieuwe keuzes ongemak en schuldgevoelens opleveren. Dit ervaar ik bijna iedere dag. Maar uiteindelijk is dat enkel een bevestiging dat ik uit mijn comfortzone stap. Verdraag het ongemak als teken van groei en de wereld ligt aan je voeten.