Wat levert het FQ op en waar kan je op letten?
Bij het FQ kun je denken aan jouw fysieke lichaam: je huid en alles onder je huid. We ervaren meestal wel of ons fysieke lichaam gezond is of niet, gewond is of niet, vol is of niet, gelukkig is of niet, fit is of niet. De tekens zijn zichtbaar, voelbaar en over het algemeen herkenbaar.
Jim Rohn is hier vrij helder over: “Take care of your body. It’s the only place you have to live.”
Onze westerse medische cultuur legt veel nadruk op het FQ vanuit het verklaren en reduceren van pijn en ongemak. Vaak kijken we naar ons lijf als een vehikel dat “het moet doen” en is het “irritant als ik ziek ben, dan moet ik snel beter worden”. Je neemt een paracetamolletje bij pijn en wat koffie als je moe bent en je gaat weer door.
Het is goed om je te beseffen dat je lichaam waardevolle informatie geeft over wat jij op dat moment nodig hebt. Je lichaam is daar heel duidelijk in en liegt nooit. Helaas zijn we vaak verleerd om te luisteren naar deze signalen en zijn we vooral gericht op het bestrijden van de symptomen. Vaak luisteren we pas echt als het niet anders meer kan: dan zijn de signalen zo luid dat we ze niet meer kunnen negeren of onderdrukken. Wanneer men in het extreemste geval een burn-out krijgt, zijn de signalen zo lang genegeerd (hoofdpijn, buikpijn, moe, hartkloppingen) dat ons lichaam letterlijk aan de rem trekt en ons tot stilstand dwingt. Wat dat betreft heeft ons FQ altijd het laatste woord. Het is dus zinnig om te leren luisteren naar de signalen die je lichaam geeft en hier actie aan te verbinden.
Wanneer is het FQ in balans en wanneer juist niet?
Iemand met een gebalanceerd FQ voelt zich open, flexibel en gezond. Energiek, vrij van pijn en fit. Je staat ’s ochtends fris en energiek op met zin in de dag en ’s avonds slaap je makkelijk en rustig in. Je hebt genoeg energie en zin om (actief) te bewegen en ook voldoende ruimte om (passieve) rust te nemen en op te laden. Je bent in contact met je lijf en je vindt het prettig en normaal om er goed voor te zorgen.
Iemand met een onderontwikkeld FQ kan last hebben van weinig energie en een gevoel van beklemming en stress. Een ervaring van altijd moe zijn, willen liggen en slapen maar ook niet tot rust kunnen komen.
Iemand met een over-ontwikkeld FQ heeft juist last van het andere uiterste: een onophoudelijke rusteloosheid en onmogelijk stil kunnen zitten – niet kunnen stoppen – vaak gecombineerd met niet/slecht kunnen slapen.
Mensen die een overdreven focus hebben op het FQ hechten veel belang aan fysieke kracht, schoonheid en hebben moeite met veroudering van het lichaam. Vaak is er weinig waardering voor het lichaam in de natuurlijke staat en is er een overmatige afhankelijkheid van externe factoren zoals make-up, medicijnen en andere dingen om er maar op een bepaalde manier uit te zien. Ook kan er sprake zijn van een neiging om het natuurlijke tempo van dingen en natuurlijke elementen (gezond voedsel, water, rust, lichamelijke aanraking, gebalanceerde beweging) te willen omzeilen omwille van het snelle en onmiddellijke.
Hoe kan je aandacht geven aan je FQ?
Het FQ kun je bekijken vanuit twee polariteiten die elkaar versterken en ondersteunen wanneer ze in balans zijn. Enerzijds de ‘actieve energie’ die vooral gericht is op sporten, naar buiten gaan en fysieke uitdaging. Anderzijds de ‘rustige energie’ die gericht is op ontspanning, slaap en hersteltijd. Beiden zijn even belangrijk om aandacht aan te besteden. Wat precies de juiste balans is zal jouw lichaam je vertellen als je er naar leert te luisteren.
Om de ‘actieve energie’ van je FQ te supporten kun je verschillende dingen doen. Eigenlijk iedere vorm van fysiek gerichte sport draagt bij (vooral waarbij de ademhaling een grote rol speelt) en specifiek Hatha en Ashtanga Yoga. Ook gezonde voeding en voldoende water drinken dragen bij. En bewust actief zijn in je dagelijkse gewoontes: de fiets pakken, de trap in plaats van de lift nemen, een rondje lopen tijdens de lunch – dat soort kleine dingen helpen allemaal.
Om de ‘rustige energie’ van je FQ te supporten kun je denken aan activiteiten als wandelen, tijd doorbrengen buiten in de natuur (bij voorkeur op je blote voeten), meditatie (bodyscan), massage, naar de sauna gaan en specifiek Yin Yoga of Yoga Nidra. Eigenlijk alle activiteiten die helpen je lichaam te ontspannen. Naast zorgen voor voldoende slaap, kan je ook alvast een uur voordat je gaat slapen alle blauwe schermen (computer, telefoon) uitschakelen, dan slaap je makkelijker in. En bewust ontspanning brengen in je dagelijkse gewoontes: zo nu en dan met je aandacht bij je ademhaling zijn, de tijd nemen voor dingen, één ding tegelijk doen, het jezelf gunnen om even uit het raam te staren, je looptempo bewust vertragen zo nu en dan – alle kleine beetjes helpen.
Meer weten over FQ?
• Documentaire: Ice Man: de bovenmenselijke prestaties van Wim Hof (VICE) (wat ademhaling kan betekenen voor je gezondheid)
• Documentaire: In pursuit of Silence (vooral het ontspannen FQ element)
• Spotify: Bodyscan Meditatie – Rob Brandsma
• Boek: “De Tao van de gezondheid” – Conny Coppen
Bronvermelding
• Young Colfield Knowledge Base
• Stadsverlichting – Tijn Touber
• “The Four Bodies” – Jill Willard
Vraag jij je ook wel eens af hoe je binnen je organisatie werkelijk aandacht kunt besteden aan de mens achter de collega door middel van het 4Q model? Of wil je gewoon meer weten van het FQ omdat deze blog smaakt naar meer? Neem dan contact op met els.hoebee@youngcolfield.nl