Els Hoebée
Partner
Blue Monday? I eat you for breakfast!
Maandag 17 januari is het Blue Monday, die deze naam heeft verdiend omdat het zogenaamd de “deprimerendste dag van het jaar” zou zijn. Dit schijnt de dag van het jaar te zijn waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. De bedenker van deze dag werd overigens in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen. Maar, waar of niet waar, good vibes kunnen we niet genoeg aanwakkeren in deze tijd!
Dus. Blue Monday? Niet bij Young Colfield. Of wel, maar dan in ieder geval gedeelde smart. Deze tips promoten geen rainbows en unicorns, geen neppige ‘alles moet goed zijn’ Prodent smile. Wel gaan ze over het ervaren van onze kernwaarden echtheid, bewustzijn, betrokkenheid en eigenaarschap. Lees verder als je er vandaag een Orange Monday van wilt maken!
Tip 1: Echtheid #nofilter
Organiseer een anonieme #nofilter sessie met je vrienden en familie. Of nog gewaagder: met je collega’s!
We leven in een tijd waarin het verleidelijk is in “de illusie van maakbaarheid” te trappen. Onder andere door de tijdgeest van individualisme, #pictureperfect social media en uit de hand gelopen spirituele theorieën als the secret... denken we dat wijzelf en het leven volledig maakbaar en controleerbaar zijn. Waardoor we ons schamen en verstoppen als we even niet zo perfect gelukt zijn. "Eigen schuld, meer je best doen!" Aan dit fenomeen kan ik een blog op zich aan wijden, dus ik zoom hier alleen even in op het effect ervan.
Door dit fenomeen hebben we de neiging in gezelschap niet alles te delen, vooral niet onze schaduwkanten. We zetten bewust of onbewust een masker op dat onze kwetsbare en imperfecte kanten verstopt. En zo houden we het fenomeen samen in stand. Want ja, die ander laat het niet zien, dus ik ben vast de enige die...
Het medicijn dat dit kan doorbreken is echtheid. Met als bijwerking haar enorme verbindende kracht. Hier kan ik verder over uitweiden, maar het is veel leuker om dit te ervaren. Je bent niet alleen in je twijfels, onzekerheid en schaduwkanten. We zijn allemaal mens. Daarom daag ik je uit wellicht een beetje uit je comfortzone te stappen met de volgende oefening:
Organiseer een anonieme #nofilter sessie met je vrienden en familie. Of nog gewaagder: met je collega’s!
Wij doen het digitaal met de tool Miro, maar je kan het ook in het echt doen met post-its. Laat iedere deelnemer voor zichzelf nagaan: Hoe ziet jouw ongefilterde leven en humeur er op dit moment uit? Wat denk je maar deel je niet omdat het niet past in het imago dat je over wilt brengen en/of omdat je je er voor schaamt? Waar twijfel je over? Waar ben je onzeker over?
Tip 2: Bewustzijn #dankbaarheid
Sta elke dag stil bij 3 dingen waar je dankbaar voor bent.
Als er iets is dat goed is voor je bewustzijn, welzijn en humeur dan is het jezelf oefenen in dankbaarheid. Vaak denken we pas gelukkig te zijn als we alles hebben dat we willen. Maar hebben we dat eenmaal bereikt, dan zijn we vaak al onderweg naar het volgende. Dankbaarheid beoefenen helpt om jezelf te trainen oog te krijgen voor je nu al hebt, in dit moment.
Dankbaarheid heeft veel positieve effecten op je leven. Zo haalt het je terug naar het hier & nu: wat is er nu, al wél? Verder verhoogt het je zelfvertrouwen omdat het je uitnodigt om te kijken naar jezelf zoals je nu bent door een positieve lens waardoor je stopt met vergelijken. Ook vermindert het je zorgen omdat je beseft dat je (veel van de) de essentiële dingen in het leven al bezit, dit geeft rust en ontspanning. Tot slot kun je je connecties verdiepen door je dankbaarheid te delen met anderen. Probeer maar eens!
Hoe kan je jezelf hier in oefenen? Sta elke dag stil bij 3 dingen waar je dankbaar voor bent.
Doe dit elke dag op een vast moment. Schrijf het bijvoorbeeld op in een speciaal boekje. Of wissel het elke dag uit met je huisgenoten. Bijvoorbeeld tijdens het eten of voor het slapen gaan. Wellicht voelt het in het begin wat geforceerd, maar geloof me, het is de moeite waard! Toen ik hiermee begon moest ik best graven, inmiddels kan ik elke dag makkelijk 10 dingen opnoemen. Je kan jezelf daadwerkelijk trainen om in een mindset te komen van dankbaarheid.
Tip 3: Betrokkenheid #sharethelove
Welke mens(en) uit jouw nabije omgeving betekent veel voor jou? Deel deze waardering met diegene op een manier die jou past.
De Australische palliatieve verpleegkundige Bonnie Ware verzorgt mensen op hun sterfbed. Zij schreef het boek 'The Top Five Regrets of the Dying'. In dit boek beschrijft de vijf punten waar mensen op hun sterfbed het meeste spijt van hadden:
1. Had ik maar mijn leven op mijn eigen manier geleid, niet het leven dat anderen van me verwachtten
2. Had ik maar niet zo veel gewerkt
3. Had ik mijn gevoelens maar vaker getoond.
4. Had ik mijn vrienden maar meer gekoesterd
5. Had ik mezelf maar meer toegestaan om gelukkig te zijn
Gelukkig leven wij nog en kunnen we ons voordeel doen met deze inzichten. Om punt 3 en 4 maar meteen samen te pakken… ga bij jezelf eens na. Welke mens(en) uit jouw nabije omgeving betekent veel voor jou? Voor wie ben je heel dankbaar dat diegene in je leven is? Ga even na bij jezelf. Waarom ben je zo dankbaar voor deze persoon? Hoe is deze persoon, wat doet diegene voor jou, wat betekent diegene voor jou?
Deel deze waardering met diegene op een manier die jou past. Hoe je dit deelt is aan jou. Ter inspiratie: Je kan diegene nu opbellen, een berichtje sturen of een kaartje schrijven. Geniet ervan en voel wat dit met jou (en de ander) doet! Liefde gaat nooit op en het goede nieuws is dat ze alleen maar meer wordt als je haar deelt.
Tip 4: Eigenaarschap #discipline
Doe vandaag iets voor jezelf uit zelfliefde. Om goed voor jezelf te zorgen. Niet om jezelf te verbeteren. Wel om jezelf te waarderen.
'Zelfverbetering' is erg hip tegenwoordig. Vanuit deze trend doen we allerlei gezonde en 'goede' dingen. Maar let op: er is een belangrijk verschil tussen zelfverbetering en zelfzorg. Het woord 'zelfverbetering' impliceert namelijk eigenlijk dat er nu iets niet goed is aan jou. Het moet beter, anders. Eigenlijk is dat zelfafwijzing in een verantwoord jasje. Een wolf in spiritueel verantwoorde schaapskleren. Dat is wat mij betreft een van de grote valkuilen van persoonlijke ontwikkeling, dat je je eigen "project me" wordt dat altijd beter moet en nu niet goed is. Eigenlijk is dat niet zo'n luchtige en prettige manier van met jezelf omgaan.
Veel krachtiger en tegelijkertijd zachter is het om dingen te doen vanuit zelfliefde of zelfzorg. Iets als "Ik wil goed voor mezelf zorgen" in plaats van "ik ben niet goed dus ik ga mezelf fixen". Hetgeen dat je doet kan precies het zelfde zijn, maar de intentie is zelfliefde in plaats van zelfafwijzing. Dat maakt een wereld van verschil in hoe je het ervaart. En in hoe lang je het volhoudt. En in hoe effectief het zal zijn.
Graag geef ik een eigen definitie van discipline: “de vastberadenheid en structuur hebben om te doen wat goed voor je is”. Ook al heb je NU geen zin (korte termijn). Toch doen omdat je weet dat je future self er blij van wordt (lange termijn). Op die manier neem je eigenaarschap over jouw eigen welzijn. Make it happen. Doe vandaag dus iets uit zelfliefde, zelfzorg.
Doe vandaag iets voor jezelf uit zelfliefde. Om goed voor jezelf te zorgen. Niet om jezelf te verbeteren. Wel om jezelf te waarderen.
Ter inspiratie geef ik je een denkrichting mee: beweging is en blijft een magisch ingrediënt voor welzijn. Daarom niet één maar twee tips op dit vlak, zodat je met iedere weersomstandigheid aan de slag kunt. De kunst is vooral: doen! Hier twee suggesties:
Ik wens je een orange monday!
Els Hoebée
Partner
Hogehilweg 8
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost