Ilja Stegeman
Marketing & Talent Connection @ Young Colfield
In een interview met Ilja vertellen Laurens, Sophie en Julian, allemaal trainees in het Talent Program van Young Colfield, hoe ze lessen uit hun sportcarrières toepassen in hun werk. Laurens assisteert als assistent-scheidsrechter wedstrijden in o.a. het betaald voetbal, Sophie heeft gehockeyd in het Nederlands elftal onder de 18 en Julian heeft in de jeugd bij de KNVB gespeeld.
Ze vertellen allemaal hoe ze hun sportachtergrond gebruiken als kracht in hun carrière start bij Young Colfield, waar persoonlijke groei en zelfbewustzijn belangrijk zijn. Lees hieronder hoe ze hun werk beleven en welke lessen uit het verleden ze meenemen!
Kunnen jullie iets vertellen over jullie sportcarrière?
Laurens: "Ik heb vanaf mijn vijfde altijd gevoetbald in Oosterhout, waar ik vandaan kom. Op mijn vijftiende ben ik via een maatschappelijke stage van de middelbare school bekend geraakt met het leiden van wedstrijden. Uiteindelijk kwam ik erachter dat het leiden van wedstrijden me beter afging dan het voetballen zelf. Toen heb ik ervoor gekozen scheidsrechter en later assistent-scheidsrechter te worden en heb ik het voetbal achter me gelaten. Na een aantal cursussen en jaren kom je in het betaald voetbal terecht. En dat is hoe ik ben gekomen waar ik nu ben."
Sophie: "Ik zag mijn zus hockeyen toen ik heel jong was. Dat leek me toen ook erg leuk om te doen, dus ik ben vanaf mijn vijfde begonnen met hockey in Voorburg. Op mijn tiende dacht ik: ‘Ik wil graag naar een hoger niveau’. Toen ben ik gevraagd om in de D1 te spelen bij HDM in Den Haag. Vervolgens ben ik geselecteerd voor Zuid Holland in het district team. Daarna heb ik ook nog gespeeld voor Nederland onder 16 en onder 18 en ook mijn debuut gemaakt in Dames 1, hoofdklasse. Uiteindelijk heb ik gekozen om in Amerika te gaan hockeyen en studeren, en daar heb ik in Division One gehockeyd."
Julian: "Op mijn vierde ben ik gaan voetballen. Dat begon vrijwel direct op hoog niveau, in Rotterdam. Een hoogtepunt was dat bij de selectie van de KNVB onder 15 en 16 heb gespeeld. Op mijn achttiende kreeg ik echter een blessure. Kruisband afgescheurd. Classic story…"
En wat hebben jullie toen geleerd?
Laurens: "Laat ik voorop stellen, je bent nooit klaar met leren! Ik ben nog steeds aan het leren, als ik het nu allemaal al had geweten had ik in de Champions League gestaan, haha. Ik ben het ooit gaan doen omdat ik altijd commentaar had op de scheidsrechter. Toen mensen tegen mij zeiden: ‘ga het dan zelf maar doen’, ben ik dat vervolgens maar gaan proberen. Destijds heb ik geleerd dat je eerst iets zelf moet gaan doen voordat je iemand bekritiseerd op diens prestaties. Voor Young Colfield is dit wel de plek waar ik het meest heb geleerd als persoon. Misschien heb ik – wat betreft persoonlijke ontwikkeling nog wel meer gehad aan mijn sportcarrière dan aan mijn studie of school. Het vormt je echt: ten goede en ten slechte."
Sophie: "Ik leefde echt voor de sport, ging weinig naar feestjes, moest altijd presteren. Maar ik zou het niet terug willen draaien. De teamgenoten die ik toen had zijn nu nog steeds mijn beste vriendinnen. Daarnaast heb ik ook veel over mezelf geleerd. Ik weet hoe het is om te werken en te presteren in teamverband, en om het maximale uit jezelf te halen terwijl je onder druk staat. Ik vind sporten nog steeds leuk om te doen, maar ik ben ook blij om een iets socialer leven te leiden!"
Julian: "Topsport op jonge leeftijd vraagt veel van je tijd, maar ik herinner me geen enkele training waar ik met tegenzin naartoe ging. Ik genoot altijd van en de competitie en ik kon goed mijn energie kwijt. Ook heb ik veel geleerd over hoe je met druk om moet gaan. Tegenwoordig zorgt druk juist voor een intense focus, in plaats van onzekerheid. Het harde karakter van de wereld was een waardevolle les. Ik leerde om mijn mannetje te staan, ook al was dat niet altijd gemakkelijk."
Kunnen jullie voorbeelden geven van trainingen en lessen uit de sportwereld die je zowel in je sportcarrière als in je werk bij Young Colfield en de opdrachtgevers kunt toepassen?
Laurens: "Niks komt vanzelf. Bij de KNVB moet je keihard werken om op een bepaald niveau te komen. Als je echt de stap wil maken om hogerop te komen moet je echt veel tijd en energie ergens in steken. Daarvoor moet je ook dingen laten. Wat toepasbaar is op Young Colfield en ook bij de opdrachtgever is dat ook in je werkende carrière dingen niet altijd vanzelf gaan. Als je iets wil, moet je daar ook eigenaarschap over nemen en dingen aanpakken."
Dus enige mate van zelfstandigheid en discipline is iets wat je dagelijks meeneemt?
Laurens: "Ja, dat is nodig. Mijn individuele training stelt me in staat om zelfstandig en gedisciplineerd te werken."
Julian: "De belangrijkste les die ik heb meegenomen is hoe ik de leiding kan nemen in een groep."
Sophie: "Als captain had ik een verbindende rol tussen spelers en coach. Verder heb ik geleerd om voor mezelf op te komen, en dat kan ik ook toepassen in mijn werk. Bij Young Colfield werk ik in een team van acht trainees. Daar leer ik mensen aanvoelen, bijvoorbeeld wanneer ik er voor anderen kan zijn."
Hoe plan en bepaal je prioriteiten in je werk bij Young Colfield? Wat ben je bereid op te offeren om je doelen te bereiken?
Laurens: "In het begin was ik bereid om er alles voor te doen, maar nu ben ik wat relaxter geworden. Het draait allemaal om verwachtingsmanagement. Ik ben realistischer geworden in wat ik kan doen. Bij Young Colfield heb ik vanaf het begin aangegeven dat ik een aantal bijeenkomsten per jaar heb waarvoor ik vrij moet nemen door vakantiedagen op te nemen. Soms mis ik evenementen vanwege avondtrainingen. Gelukkig ervaar ik flexibiliteit vanuit mijn werkgever. Die flexibiliteit was een belangrijke voorwaarde voor mij om ergens te gaan werken."
Sophie: "Young Colfield heeft me doen beseffen hoe ik als topsporter in het leven stond en hoe ik ook anders kan denken. Ik was altijd gericht op resultaten en wilde altijd de controle houden, omdat ik altijd goed wilde presteren. Hier leer ik meer naar mijn gevoel te luisteren en te accepteren dat het ook oké is om niet altijd op 110% te presteren. Dat brengt ook wat rust met zich mee!"
Julian: "Daar kan ik me bij aansluiten. Met topsport ga je op de automatische piloot en ga je vaak over je eigen grenzen heen. Je zet meestal je emoties uit en gaat gewoon door. Bij Young Colfield kan je goed leren hoe je met die emoties kunt omgaan in plaats van ze uitzetten."
Laurens: "Sportpsychologie richt zich steeds meer op dit aspect. Helaas schieten sommige clubs nog tekort op dit gebied. De training van John Vis (Boksen spiegel voor gedrag, red.) is een goed voorbeeld van het stellen van grenzen. Stijn en ik waren aan het boksen en gaven elkaar flinke klappen. We accepteerden het, maar of het echt prettig was... niet per se. Sommige trainingen kunnen dat gevoel ook oproepen. Soms ben ik met tegenzin naar trainingen gegaan vanwege fysieke ongemakken. Als ik echt naar mijn gevoel had geluisterd, zowel op dat moment als achteraf, zou ik er anders mee zijn omgegaan. Nee zeggen is ook een antwoord, en dat hoeft niet ten koste te gaan van andere dingen."
Wat zijn je toekomstperspectieven en doelen binnen Young Colfield? Wat hoop je uiteindelijk te bereiken in je carrière?
Laurens: "Tijdens mijn recente functioneringsgesprek bij de KNVB werd mij gevraagd wat mijn doel was, vooral met betrekking tot sport. Mijn antwoord was dat ik ga voor het hoogst haalbare. Maar zolang ik nog niet mijn brood kan verdienen met sport, wil ik een goede balans vinden tussen werk, sport en privé. Als ik het assisteren in de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie goed kan combineren met werk, terwijl ik er nog geen inkomen uit haal, is dat voor mij het hoogst haalbare en ben ik tevreden. Als ik er wel mijn brood mee kan verdienen, vind ik het ook prima om mijn maatschappelijke carrière op een lager pitje te zetten. Het draait dus om het vinden van de juiste balans."
Sophie: "Mijn doel is juist om te ontdekken wat het beste bij mij past door bij verschillende bedrijven opdrachten te doen. Ik weet wel dat ik het meest voldoening haal uit een dynamische, resultaatgerichte omgeving. Het zou fijn zijn als ik in een rol terechtkom waar er een gezonde competitie is en waar teamwork ook belangrijk is."
Laurens: "Ik sprak hier laatst over met Anne, mijn talent manager, en we concludeerden dat de sportwereld ook een cultuur heeft van directheid en eerlijkheid. Je zegt waar het op staat."
Sophie: "Precies, ik ben vrij direct en vermijd vaak om ergens omheen te draaien. Het is echter belangrijk om soms geduldig te zijn en te beseffen dat niet alles snel hoeft te gaan."
Laurens: "Daar heb ik ook nog wel wat te leren, geduld hebben."
Julian: "Sporten op hoog niveau kan ervoor zorgen dat je niet precies weet wat je wil. Ik heb soms het gevoel dat alles wat je op topsport leert, soms ten koste gaat van je ontwikkeling op andere vlakken, zoals professionele ontwikkeling buiten sport. Daar was ik destijds minder mee bezig. Toen ik stopte met topsport, was ik zoekende naar wat ik wilde."
Sophie en Laurens: "Daar zijn wij het mee eens."
Zijn er nog evenementen die Young Colfield organiseert op gebied van sport?
Sophie: "We gaan meedoen aan de (halve) marathon voor het KWF!"
Laurens: "En we zorgen er ook voor dat er mogelijkheden zijn voor mensen om aan te moedigen, zelfs als ze niet willen deelnemen."
Sophie: "We hebben ons ingeschreven als een business team en het voelt goed om ons steentje bij te dragen aan een goed doel. Bovendien denk ik dat dit de teamspirit ten goede zal komen. Ik heb momenteel ook een leuke competitie met Mathieu, mijn teamgenoot bij Young Colfield. We proberen elkaar te verslaan qua tijd, haha."
Laurens: "Het is ook geweldig om een sportactiviteit te doen die niet alleen leuk is, maar ook bijdraagt aan de samenleving!"
Zie hieronder foto's van Sophie en Laurens in actie!
Ilja Stegeman
Marketing & Talent Connection @ Young Colfield
Hogehilweg 8
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost