Els Hoebée
Partner
Bij Young Colfield willen we de wereld in beweging brengen vanuit zelfbewustzijn. Daar kunnen we over praten en nadenken, maar nog interessanter wordt het als we het gewoon gaan doen. En via die weg ervaren en laten zien dat het anders kan. Want een betere wereld begint natuurlijk altijd bij onszelf. Afgelopen tijd hebben we veel aandacht en tijd besteed aan hoe wij ons zelfbewuster kunnen organiseren. We nemen je graag mee in onze ervaringen en lessen, die wij leerden gewoon door te proberen, met vallen en opstaan. In deze blog nemen we je mee in het gedachtegoed waarop we onze nieuwe way of work bouwden: de vijf organisatiefasen van Laloux.
De evolutie van organisatievormen
Laten we beginnen bij het begin. Wat is een organisatie? “Een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen. Hierbij worden kracht, kennis en vaardigheden gebundeld om een doel te bereiken of in een behoefte te voorzien.” Dat is de formele definitie, maar die definitie zegt vrij weinig over hoe dit gebeurt: de manier van organiseren. En in de praktijk komen we veel uiteenlopende voorbeelden tegen, van bureaucratisch tot agile en van zelfsturend tot autoritair.
Frédéric Laloux had een inzicht: “De mensheid evolueert met sprongen. Denk aan het tijdperk van de stammen, de landbouw, de industriële revolutie. Elk tijdperk kent doorbraken op het gebied van technologie, middelen, machtsstructuren, religie en spiritualiteit. Zo kent ook elke fase een doorbraak in de manier van samenwerken en organiseren.”
Deze evolutie vindt plaats om tenminste drie redenen:
De vijf organisatiefasen van Laloux
Vanuit het gedachtegoed van Laloux zijn er vijf organisatiefasen te onderscheiden die worden weergegeven in kleuren. Deze worden schematisch weergegeven in onderstaande afbeelding.
In algemene zin groeien organisaties steeds door naar nieuwe fasen. Zeer in het kort gaat het dan om de volgende veranderingen in onderliggende aannames.
Interessant, hoe zit dat bij Young Colfield?
Geen enkele organisatie is één enkele kleur. Dat gezegd hebbende, was bij ons het accent toch wel duidelijk erg groen met hier en daar wat oranje (hoe kan het ook anders 😉). Tegelijkertijd merkten we een groeiende beweging naar cyane principes, zoals het willen organiseren vanuit vertrouwen in plaats van controle. Daar was een discrepantie ontstaan. Hoe we hier mee aan de slag zijn gegaan lees je in de volgende blogs.
Zelf aan de slag: hoe zit dat binnen jouw organisatie?
Nieuwsgierig geworden? Begin eens met een onderzoekje binnen jouw eigen organisatie door eens na te denken over de onderstaande vragen per kleur. Hoe zit dat bij jouw organisatie? Wat herken je sterk (zowel impliciet als expliciet) en welke kleur is het meest aanwezig? Veel plezier en we horen graag je bevindingen!
Vragen om na te denken over het rode wereldbeeld binnen je eigen organisatie
Vragen om na te denken over het amber wereldbeeld binnen je eigen organisatie
Vragen om na te denken over het oranje wereldbeeld binnen je eigen organisatie
Vragen om na te denken over het groene wereldbeeld binnen je eigen organisatie
Vragen om na te denken over het cyane wereldbeeld binnen je eigen organisatie
Enthousiast over deze materie of eens sparren? Neem gerust contact met ons op! Benieuwd naar hoe wij hier concreet mee aan het werk gegaan zijn? Houd onze socials en website in de gaten. Komende weken nemen we je verder mee in:
Els Hoebée
Partner
Hogehilweg 8
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost