Het is weer tijd voor de Inspiratie Bibliotheek! Dit keer deelt Santje, trainee binnen ons Talent Program, haar inzichten uit het boek "The Midnight Library" van Matt Haig! Benieuwd naar de inspirerende lessen die er in dit boek te vinden zijn? Lees dan verder!
“Between life and death there is a library. And within that library, the shelves go on forever. Every book provides a chance to try another life you could have lived. To see how things would be if you had made other choices… Would you have done anything different, if you had the chance to undo your regrets?”
Wat als je de kans zou krijgen om al je mogelijke levens te leven? Om dat waar je spijt van hebt terug te draaien en die kans die je nooit greep tóch te benutten? Zou je het doen?
Deze vragen worden gesteld in het boek The Midnight Library van Matt Haig. Mijn eerste reactie: “ja, natuurlijk! Grijp je kans!”. Maar deze ouderwetse boekbespreking zou niet des Young Colfields zijn, als het antwoord op die vraag niet zo zwart-wit blijkt te zijn als ik in eerste instantie dacht.
Hoofdpersoon Nora Seed heeft van veel keuzes in haar leven spijt. Ze maakte grote kans mee te doen aan de Olympische spelen, maar verloor haar interesse in de zwemsport. Ze verliet de band van haar broer, met een verstoorde relatie als gevolg. Ze volgde haar passie voor de wetenschap niet; was dat niet tóch haar ultieme doel in het leven geweest? Nora had zoveel dingen anders willen doen dat ze honderden, misschien wel duizenden levens uitprobeert.
Toegegeven, normaal zou ik dit boek nooit zijn gaan lezen. Over het algemeen ben ik niet zo van de fantasiewerelden. Een boek dat draait om een bibliotheek tussen leven en dood, had ik waarschijnlijk op de plank laten staan. Maar het kwam voorbij in mijn boekenclub en over keuzes gesproken: die heb je dan niet. Gelukkig maar!
Nora’s verhaal zal op een bepaalde manier voor ieder van ons herkenbaar zijn. Het leven overkomt ons niet meer, we vormen het zelf. De mogelijkheid die we tegenwoordig hebben om onze eigen keuzes te maken geeft vrijheid en autonomie, maar brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Waar artsen vroeger het antwoord hadden op onze kwaaltjes, kun je het nu ook zoeken in een nieuw dieet, de alternatieve geneeskunde of zelfs bij good old Google. Dat is fijn, maar wat als je klacht daarmee niet verholpen wordt? Dan had je óók voor de andere optie kunnen kiezen. Keuzevrijheid gaat hand in hand met een op de loer liggend gevoel van spijt.
“It is not lives we regret not living that are the real problem. It is the regret itself. It‘s the regret that makes us shrivel and wither and feel like our own and other people’s worst enemy.”
Maar is dit gevoel van spijt altijd gegrond? Was je leven daadwerkelijk beter geweest als je een andere keuze had gemaakt? En: bepalen alleen de grote keuzes je levensloop, of zijn er ook minuscule beslissingen met grote gevolgen?
“In chess, as in life, possibility is the basis of everything. Every hope, every dream, every regret, every moment of living… never underestimate the big importance of small things.”
Veel meer dan een boek over een niet-bestaande wereld is dit een verhaal van hoop. Het is een liefdevolle en vriendelijke uitnodiging om stil te staan bij het leven dat je leidt, de keuzes die dat tot stand brachten en de mensen die daarin een belangrijke rol vervulden.
The Midnight Library is prachtig voor iedereen die houdt van een gemakkelijk te lezen verhaal, waar je na het dichtslaan van het boek nog een tijdje over na blijft denken. Het leent zich uitstekend voor een boekenclub-avond met wijn en goede gesprekken en nodigt je uit na te denken over je eigen leven (Wat zou het leven zijn dat jij had willen uitproberen? Hoe zou jouw bibliotheek eruit zien?). Lees het vooral niet als je van geen enkele keuze in je leven spijt hebt!