Els Hoebée
Partner
Donderdag 11 maart is het tijd voor de derde stop in ons online zelfbewustzijnsavontuur: Hoe breng jij jezelf in beweging? Tijdens deze workshop nemen Els en Anneloes, Talent Manager bij Young Colfield, je mee in de theorie van het Persoonlijke Visie model en vooral ga je er zelf mee aan de slag! In deze blog neemt Els je mee in wat zelfbewustzijn is en hoe je jezelf hiermee in beweging kunt brengen.
#3 Hoe breng jij jezelf in beweging?
Donderdag 11 maart 11.00 – 12.00 met Els en Anneloes, Trainers bij Young Colfield
“Be the change you want to see in the world.” Een welbekende uitspraak waarmee Ghandi vaak geciteerd wordt. Een uitspraak die vandaag weer actueler is dan ooit. Het klinkt zo simpel maar poeh, waar begin je!? Wat ons betreft begint het bij zelfbewustzijn. Want de meeste impact maak je als jezelf. In deze sessie nemen we je mee in een korte proeverij aan het persoonlijke visie model van &Samhoud waarmee wij veel werken binnen Young Colfield. Waar ben jij goed in? Wat drijft jou en wat doet ertoe voor jou? Hoe kan je dit combineren en inzetten voor een mooiere wereld? Het exacte antwoord heb je niet na deze sessie, maar wel een begin om mee verder te gaan en een flinke inspiratieboost!
Wij geloven dat mensen vanuit zelfbewustzijn de wereld in beweging brengen. Het hoger doel van Young Colfield dat ons houvast en inspiratie geeft om ‘te doen wat klopt’. Persoonlijk word ik erg blij en ga ik ‘aan’ als ik deze woorden lees. Juist in deze intensieve tijd zijn deze woorden ook voor mij als individu nog meer tot leven gekomen. Anderzijds kan ik me ook voorstellen dat voor veel mensen ‘zelfbewustzijn’ zo’n enorm abstract begrip is dat je denkt… “waar moet ik in hemelsnaam beginnen?!” Met deze blog breng ik je een eindje op weg om dit container begrip praktisch te maken met vijf concrete tips!
Tip 1: Neem verantwoordelijkheid voor jezelf
De allergrootste kracht die je jezelf kunt toe eigenen is achter het stuur van je eigen leven gaan zitten. Het klinkt gemakkelijk en logisch, maar hoe vaak zijn we geneigd oplossingen in de buitenwereld te zoeken? Te hopen dat iets buiten ons verandert zodat we dan eindelijk weer blij/gelukkig/gerustgesteld/… zijn? Ons bezig te houden met problemen die buiten onze invloed bestaan? Simpel gezegd: Focus op het schoonvegen van je eigen stoep, laat die van de buurman met rust. Hierin werkt het beter om je energie te investeren in waar je vóór bent, niet in waar je tegen bent. Als er dan toch tegenslag is, heb ik geleerd dat je drie keuzes hebt: je kunt de situatie veranderen, accepteren of verlaten. Kies een van de drie opties en ga niet stiekem voor het vierde alternatief van blijven hangen en klagen.
Hoe kan je dit oefenen? Stel jezelf regelmatig de vraag of je zelf bijdraagt aan de wereld zoals je wilt dat die is: geef je zelf al het goede voorbeeld? Dus: wil je meer aandacht? Wees met oprechte aandacht aanwezig bij het volgende gesprek dat je voert. Wil je meer tolerantie? Ga met een open en nieuwsgierige houding in gesprek met iemand met wie je het grondig oneens bent. Wil je je rijker voelen? Deel je eigen rijkdom met een ander. Laat je verrassen door het wonderlijke effect dat dit heeft!
Tip 2: Gebruik je onderscheidingsvermogen
Waar en aan wie wil jij je energie en tijd besteden? We hebben hierin een keuze, alleen vaak zijn we ons daar niet van bewust. Vaak doen we dingen omdat we ze altijd al zo doen. Of omdat we denken dat het moet. Als je handelt zonder dat je er bewust van bent, ga je vaak in de automatische piloot op pad en krijg je wat je altijd al kreeg. Gebruik je innerlijke wijsheid (opgedaan door persoonlijke ervaring) en te kiezen voor wat jou werkelijk dient en voedt. Dat betekent óók loslaten wat dat niet doet. Het kan zijn dat nieuwe keuzes ongemak en schuldgevoelens opleveren. Dit is meestal eerder een bevestiging van uit je comfortzone gaan dan dat het een slecht teken is. Verdraag het ongemak als teken van groei.
Hoe kan je dit oefenen? Neem zo nu en dan even de tijd en stel jezelf de vraag “Wat doet deze handeling, persoon, omgeving, taak… met mijn humeur?” Roept het meer rust en vreugde op? Voel ik me erna opgeladen? Of voel ik me juist gespannen en chagrijnig? Ben ik me erna leeg en moe? Maak er een gewoonte van hier regelmatig op te reflecteren voor en na bepaalde situaties. Maak keuzes die goed voor je zijn. Zie het als een spel, word een soort onderzoeker en beïnvloeder van je eigen energiebalans.
Tip 3: Beoefen dankbaarheid
Als er iets is dat goed is voor je bewustzijn, welzijn en humeur dan is het jezelf oefenen in dankbaarheid. Vaak denken we pas gelukkig te zijn als we alles hebben dat we willen. Maar hebben we dat eenmaal bereikt, dan zijn we vaak al onderweg naar het volgende. Met dankbaarheid train je jezelf oog te hebben voor je nu al hebt, in dit moment. Wanneer je dit voor het eerst doet, kan het een uitdaging lijken, maar als je eenmaal aan de gang bent is er zoveel. Alleen al het feit dat je leeft, ademt, kunt eten, een dak boven je hoofd hebt, dat de zon schijnt… Door hier dagelijks bij stil te staan train je je brein hier opmerkzamer voor te zijn en word je vanzelf gelukkiger.
Hoe kan je dit oefenen? Sta elke dag stil bij 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Doe dit elke dag op een vast moment. Schrijf het bijvoorbeeld op in een speciaal boekje. Of wissel het elke dag uit met je huisgenoten. Bijvoorbeeld tijdens het eten of voor het slapen gaan.
Tip 4: Ga op een informatie dieet
Net als gezond eten, is de informatie die je tot je neemt ook van grote invloed op jou. Mijn advies is om jezelf vooral met informatie in te laten die jou een gevoel van bekrachtiging en hoop geeft. Om meteen een misverstand de wereld uit te helpen: dat gaat niet over ontkennen dat er dingen gebeuren in de wereld die vervelende gevoelens op kunnen roepen. Wel gaat het over hoe je hier mee om wilt gaan: wil je jezelf voeden met bronnen die je daar nog banger of bozer over maken? Of wil je jezelf voeden met bronnen die je een perspectief geven van hoop? Die keuze heb je gewoon. Experimenteer ermee en ervaar zelf het verschil.
Hoe kan je dit oefenen? Check bewust bij jezelf in wat bepaalde informatie met je doet. Voel je je er beter, geïnspireerder en lichter door? Ga zo door. Voel je je er bang, machteloos of boos door? Een goed signaal om te schakelen naar een ander kanaal of te unfollowen.
Tip 5: Ga naar buiten
En laat je inspireren door de natuur. Al is het alleen al voor het rustgevende effect dat ze op je heeft. Maar ook zit ze vol wijze metaforen. Alleen al de seizoenen die ons laten zien dat alles constant verandert en dat loslaten (herfst), stilstand (winter), opbouw (lente) en bloei (zomer) allemaal onderdeel van het leven zijn. Het leven is cyclisch, niet lineair. We kunnen beter op deze golven van verandering leren surfen, in plaats van ze te willen controleren.
Hoe kan je dit oefenen? Ga naar buiten en geniet van je omgeving. Doe dit bewust door bijvoorbeeld al je verschillende zintuigen langs te gaan: Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik je? Geniet van je omgeving. En luister goed naar je eigen lichaam, dat is jouw natuur. Dus als je moe bent, rust uit! Als je blij bent, dans. Als je verdrietig bent, huil. Als je boos bent, ga even stampen. Klinkt simpel. Is het eigenlijk ook!
Hoe breng ik daar de wereld mee in beweging?
Het mooie is dat wanneer jij verandert, wanneer jij zelfbewuster bent, je de wereld om je heen als vanzelf in beweging brengt. Ga maar eens met een grote glimlach naar buiten en merk op hoeveel mensen er terug glimlachen. Of juist andersom: je hebt zo ruzie als je met een slecht humeur en agressieve houding op pad gaat. De wereld is een spiegel van jouw binnenwereld.
Wil je hier meer van? Kom dan vooral naar de workshop 11 maart, dan gaan we samen aan de slag! En heb jij nog een andere aanvullende zelfbewustzijn tip? Laat het ons weten, we worden graag geïnspireerd!
Els Hoebée
Partner
Hogehilweg 8
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost