Blog Layout

Interview met Elisabeth: 10 jaar bij Young Colfield – van persoonlijke groei tot leiderschap

nov 05, 2024

In dit interview deelt Elisabeth haar ervaringen en inzichten naar aanleiding van haar 10-jarig jubileum bij Young Colfield. Zij kwam 10 jaar geleden binnen als recruiter, groeide door naar talent manager en inmiddels is zij mede-eigenaar van Young Colfield. Jochem interviewde haar om samen terug te kijken. Lees verder als je een inkijkje wilt hebben in wat deze tijd voor Elisabeth persoonlijk heeft betekent, maar ook hoe Young Colfield zich als organisatie heeft ontwikkeld.


Wat maakt dat je het al 10 jaar volhoudt?! Dat hoor je niet vaak meer tegenwoordig.

Meestal word ik heel blij van het werk dat ik doe, ik kan mijn bezieling erin kwijt, leer nog steeds veel en geloof dat het bijdraagt aan de wereld wat bewuster/leuker/menselijker maken.


Hoe ben je bij Young Colfield terecht gekomen? 

Ik begon mijn carrière in 2013 als IT trainee bij een grote organisatie en dacht destijds echt dat ik mijn droombaan gevonden had. Het sloot perfect aan bij mijn studie en mijn CV: mijn verwachtingen waren hoog. Maar de realiteit was dat ik hier totaal niet op mijn plek zat. Dat maakte nogal wat los, ik voelde me verdwaald. Ik refereer meestal gekscherend naar deze periode als “mijn quarter life crisis”. Deze crisis dwong mij wel tot reflectie en de vraag “wat dan wel?!” Op dat moment was het mijn worst case scenario, maar achteraf ben ik heel dankbaar dat ik al zo vroeg in mijn loopbaan genoodzaakt was om dat mezelf die vraag te stellen.


Vond je antwoord op die vraag?

Ik realiseerde me al snel dat ik altijd al een enorme nieuwsgierigheid had naar mensen en ik ben ook altijd creatief geweest. Daar wilde ik wat mee. Talent manager of trainer leek me wel wat, maar ik was pas 23 en wilde eerst wat werk- en levenservaring opdoen.


Hoe bracht dat jou bij Young Colfield? 

Young Colfield (zat toen nog in Rotterdam) kende ik nog van mijn bestuursjaar bij Integrand en ik ging naar de website om het talent program te bekijken. Toen zag ik opeens de vacature voor recruitment & communicatie staan. Die sprak me nog meer aan! Na het eerste gesprek voelde ik een enorme klik. Het voelde zo goed dat ik er niet op durfde te hopen, maar het was wederzijds en binnen een week had ik een nieuwe baan.


Hoe het ooit begon in 2014

Kan je ons meenemen in de sfeer binnen Young Colfield in 2013? 

De cultuur zou ik omschrijven als informeel, gezellig en gedreven. Vrijdagmiddagborrels met de gehele organisatie waren eerder de norm dan de uitzondering. Tegelijkertijd bouwde ook iedereen mee aan de organisatie: de visie, de koers, nieuwe ideeën en projecten. Zowel trainees als staff, vaak ook buiten werktijd; er was een enorm hoge betrokkenheid. Grappig genoeg was de dresscode wel een stuk formeler. Ik liep die eerste jaren nog rond in kokerrok en blazer. Als ik dat nu zou doen krijg ik meteen de vraag naar welke belangrijke klant ik ga 😉. 


YC Business Course 2015 in corporate style 

Wat heeft Young Colfield voor jou betekend in die 10 jaar? 

Ik zou bijna zeggen dat ik “professioneel ben opgegroeid” bij Young Colfield. In het begin was het al een enorme verademing dat werk zó leuk kon zijn. Ik heb allerlei opleidingen kunnen doen en mijzelf vooral ontwikkeld op het gebied van training en coaching. Ook ontdekte ik één van mijn kernkwaliteiten – een idee, visie of gedachtegoed vertalen naar een concrete ervaring of product. Dat is dan ook iets wat ik nog steeds met veel plezier doe.


Wat zijn uitdagingen geweest in die begintijd? 

Mijn grootste thema in werk is wel balans vinden en grenzen aangeven. Ik heb een enorm hoog verantwoordelijkheidsgevoel en een hoge lat. Bij Young Colfield werd dat eigenlijk nog lastiger, omdat ik me heel betrokken voelde bij de organisatie en het werk erg leuk vond. Gelukkig heb ik daar in de loop der jaren meer balans in gevonden.


En eerlijk is eerlijk - ik heb gedurende die tien jaar ook wel momenten gekend dat ik er even klaar mee was. Gelukkig heb ik veel goede raadgevers om me heen verzameld en er is één advies dat altijd weer behulpzaam is gebleken. Het luidt ongeveer als volgt: 


“Wat in jou maakt deze situatie mede-mogelijk? Welke les krijg je aangereikt als je in de spiegel kijkt in plaats van naar buiten wijst? Keer naar binnen: verwelkom het, doorvoel het, onderzoek het, doorzie het. Nadat je dat hebt gedaan, komt er vanzelf helderheid over wat te doen. Niet eerder.”

Dat heb ik dus vaak gedaan, en tot nu toe blijkt die vreselijke situatie, onmogelijke collega of waardeloze actie nooit zo dramatisch te zijn als ik aanvankelijk dacht.
Ik durf wel te zeggen dat ik het meest heb geleerd van de uitdagende situaties en tegenslagen. Ze hebben me veerkrachtig gemaakt, me bewuster gemaakt van mijn schaduwkanten en een dieper vertrouwen gegeven in mijzelf en het leven. Dat is denk ik ook wel een van de belangrijkste dingen die ik onze trainees bij wil brengen: wees niet bang voor tegenslag en kijk in de spiegel. Daar word je een sterker, wijzer en leuker mens van. En daden zeggen meer dan woorden, dus het is mijn intentie dat niet alleen te vertellen maar voor te leven en te belichamen.


Hoe was het om mede-eigenaar te worden?

In 2017 kreeg ik die kans samen met Piter Jan, Anne en Réal. Ik weet nog dat Réal en Susanna mij vroegen en ik al meteen “ja!” voelde, zonder dat ik enig idee had wat dit allemaal inhield qua (financieel) commitment. Maar dat past wel bij me – ik vertrouw op mijn gevoel, dat vaak vrij helder is. Dit is het begin geweest van een enorm ondernemersavontuur en vroeg weer om heel andere skills. Het runnen van een bedrijf, leiderschap, organisatieverandering… ik heb echt al doende geleerd, met vallen en opstaan.


Samen proosten op eigenaarschap van Young Colfield in 2017

Waar heb je het meest van genoten?

Vooral van dit avontuur samen aangaan. En de enorme vrijheid die het geeft om te kunnen pionieren, alles zelf kunnen bepalen. Wij zijn met zijn vieren altijd heel complementair geweest en dat gaf ruimte om “mijn ding” te ontdekken”: visie, bewustzijn en natuurlijk leiderschap. Wat ik al zei, ik vind het heel leuk om iets abstracts als een visie door te vertalen naar concrete ervaringen. Dan zijn het niet alleen maar mooie woorden op de website, maar ervaar je het in onze bedrijfsprocessen, cultuur, als je ons kantoor binnenstapt... Het ontwerpen van ons huidige kantoor in samenwerking met een architect was wel een van de hoogtepunten! 


De laatste jaren, zeker na een wisseling in de wacht van het partner team (vertrek van Piter Jan en Réal en de komst van Joris en Mariolein) leer ik veel meer over leiderschap. De balans vinden tussen uitnodigen en sturen, meebewegen en richting geven, het organisatie belang en individuele belangen. Super uitdagend en interessant, ik leer nog elke dag. 


Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd en aan anderen zou willen meegeven?

Dat ik de meeste impact maak als mezelf. Haha, en dat is dus één van onze marketing uitingen, dus best cliché om hier te noemen. Maar zo is het wel. Toen ik binnen kwam was ik nog zó bezig met hoe het hoorde en hoe ik het beste kon invoegen. Het heeft best even geduurd voordat ik mijn eigenheid op waarde kon schatten, dat ging stap voor stap en ik kan dat nog steeds uitdagend vinden. Ik was bijvoorbeeld altijd al heel sensitief, maar wat heb je daar nou aan als je bedrijfskunde studeert? Nou best veel dus als recruiter, talent manager, leider, mens… inmiddels durf ik wel te zeggen dat mijn intuitie het belangrijkste kompas is in mijn werk. Hetzelfde geldt voor creatief zijn: toen ik ging studeren dacht ik “nu word ik intellectueel, creativiteit hoort daar niet bij”. Terwijl ik nu met mijn inspiratie, ideeën en vermogen om dingen vorm te geven misschien wel het meeste waarde toevoeg binnen Young Colfield. Wat de cirkel weer heel mooi rond maakt voor mij is dat dit precies is wat we onze trainees willen bijbrengen. 


Hoe vind jij dat Young Colfield zich onderscheidt van andere organisaties?
We zijn veel meer dan een detacheerder. Ons businessmodel maakt het mogelijk om de nieuwe generatie met meer zelfbewustzijn de werkvloer op te sturen en te pionieren in anders organiseren: meer mensgericht en natuurlijk. Na 10 jaar zie ik dat zelf niet zo goed meer, maar als ik vrienden of klanten vertel over hoe wij dingen doen, merk ik vaak dat de manier waarop wij werken voor anderen inspirerend en vernieuwend is.


Wat is er nu anders binnen Young Colfield ten opzichte van het begin? 

Ik denk dat we de laatste jaren wat meer gegroeid zijn in professionaliteit en dat de commerciele kant meer aandacht krijgt. Soms waren we zó mensgericht, dat we het organisatiebelang vergaten en commercie bijna een noodzakelijk kwaad werd. Ik geloof dat een volwassen organisatie in balans is en alle schijnbare tegenstellingen een plek hebben. Dat betekent aandacht voor én de mens én de inhoud. Grenzen zijn én ruimte voor flexibiliteit. En het organisatie belang én het individu daarbinnen. Dan kun je situatie-afhankelijk kijken wat wanneer het meeste waarde toevoegt voor het grotere geheel. 


Wat zou je ten slotte willen meegeven aan mensen die net beginnen in hun carrière?

Neem jezelf niet te serieus en geef plezier een plek in je werk. Humor is zó belangrijk. Juist op de werkvloer brengt het ontspanning, plezier en verbinding. Het houdt de boel levend. Doe gewoon iets omdat je het leuk vindt en vertrouw erop dat er dan vanzelf goede dingen uit voortkomen.


2019: als kerstvrouw pakketjes rondbrengen tijdens de lockdown

Dank je wel voor dit interview en gefeliciteerd met 10 jaar bij Young Colfield, op naar nog velen mooie jaren!


Meer lezen

07 nov, 2024
Else begon eind 2023 aan haar laatste opdracht voor Young Colfield bij Meerlanden, een circulaire afvalverwerker voor verschillende gemeentes rondom Hoofddorp. Ze ging hier aan de slag als circulair inkoper om haar expertise verder te ontwikkelen. Sinds mei 2024 is ze in deze rol vast in dienst getreden. Mariolein en Marie gingen langs bij Meerlanden om Else en haar manager te interviewen over Else haar reis van trainee naar vaste medewerker. Aan Else's manager Waarom hebben jullie besloten om een Young Colfield trainee in te schakelen voor deze rol? Bij Young Colfield werken slimme en gedreven jonge professionals. Die door het programma wat ze volgen niet alleen effectief leren werken, maar ook zichzelf goed leren kennen. Dit is een hele mooie combinatie, die Else als Young Colfield trainee ook meebracht toen ze bij ons aan de slag ging. Hoe hielp het dat de trainee geen specifieke inkoopachtergrond had? Wat voor frisse perspectieven bracht dat met zich mee? Inkopers zijn van nature vaak risicomijdend door hun ervaring in het vak. Ze proberen alles dicht te timmeren. Maar juist omdat Else geen inkoopervaring had, bracht ze een frisse blik mee. Ze kwam met een open, onderzoekende houding en ging niet uit van wantrouwen, maar van nieuwsgierigheid. Else kon snel de kern van zaken doorgronden en flexibel omgaan met verschillende situaties, zonder vast te zitten in oude gewoontes die vaak met het vak gepaard gaan. Wat zijn voor jou de belangrijkste veranderingen die je hebt waargenomen op het gebied van (duurzame) inkoop sinds de trainee aan boord kwam? Else heeft niet alleen vragen gesteld over onze bestaande werkwijze, maar ons ook uitgedaagd om te kijken of we dingen scherper of anders konden doen. Bijvoorbeeld in aanbestedingen, waar we niet enkel naar de laagste prijs kijken, maar ook naar kwalitatieve aspecten zoals levertijd en duurzaamheid. Ze stelde kritische vragen over hoe leveranciers hun energie- en materiaalverbruik konden meten, en hoe dat beter in onze procedures kon worden verwerkt. Bovendien bracht Else ook creatieve ideeën in, zoals circulaire werkkleding. Dit zorgde voor nieuwe gesprekken en mogelijkheden binnen ons bedrijf. Zou je in de toekomst opnieuw kiezen voor een Young Colfield trainee? Waarom wel of niet? En waarom zou je het anderen aanraden, of niet? Ja, ik zou het zeker aanraden, vanwege de frisse perspectieven en de gedrevenheid die een trainee meebrengt. Of ik het zelf weer zou doen, hangt echter af van de beschikbare ruimte in het team. In grotere organisaties is het vaak makkelijker om een trainee in te zetten. Voor ons was het belangrijk dat er ruimte was voor doorgroeimogelijkheid, anders hadden we deze kans misschien niet genomen. Wat zou je andere opdrachtgevers willen meegeven tijdens de begeleiding van een Young Colfield Trainee? Laat ze los! Het is belangrijk om vertrouwen te geven en ze zelf verantwoordelijkheid te laten nemen, maar tegelijkertijd moet je wel betrokken blijven. Zoals Else zelf ook aangaf: de balans tussen loslaten en betrokkenheid is belangrijk. Geef ze (trainees) een duidelijke opdracht en laat ze dan zelfstandig werken, maar zorg ervoor dat je de trainees niet laat verdwalen in de organisatie. Aan oud-trainee Else In hoeverre heb jij je rol zelf vormgegeven? Het was duidelijk dat ik een inkooprol vervulde, maar binnen die vastgestelde rol had ik toch veel ruimte om zelf invulling te geven aan mijn werk. Bij de projecten die ik oppakte, kreeg ik de verantwoordelijkheid om zelf beslissingen te nemen en vorm te geven aan hoe dingen aangepakt werden. Welke vaardigheden heb je toegepast waardoor je impact kon maken in je rol? En hoe heeft je tijd bij Young Colfield daarbij geholpen? Mijn impact lag niet alleen in het opstellen van inkoopdocumenten, maar vooral in het stellen van kritische vragen. Of het nu ging om interne spanningen of gesprekken met leveranciers, ik durfde zaken te bespreken die misschien moeilijk waren, en ik merkte dat ik dat deel van de functie juist heel leuk vond. Het vermogen om boven de materie te staan en afstand te nemen van hoe dingen ‘altijd al gedaan zijn’, gaf mij de ruimte om vernieuwende voorstellen te doen. Daarnaast was het persoonlijke contact met mensen, zowel intern als extern, voor mij cruciaal. Mijn tijd bij Young Colfield heeft daar zeker aan bijgedragen. Door het programma heb ik mezelf beter leren kennen en ben ik meer zelfverzekerd geworden in het voeren van gesprekken. Vroeger vond ik dat soort situaties spannend, maar nu weet ik mijn eigen krachten en zwaktes beter te erkennen. Dit zelfbewustzijn is iets dat ik tijdens mijn traineeship heb ontwikkeld, en het helpt me om met meer vertrouwen en openheid mijn werk te doen. Ben jij een young professional en op zoek naar een passende traineeship? Of ben jij een opdrachtgever op zoek naar toptalent? Aarzel niet en neem contact met ons op voor een kopje koffie.
05 nov, 2024
In dit interview deelt Elisabeth haar ervaringen en inzichten naar aanleiding van haar 10-jarig jubileum bij Young Colfield . Zij kwam 10 jaar geleden binnen als recruiter, groeide door naar talent manager en inmiddels is zij mede-eigenaar van Young Colfield. Jochem interviewde haar om samen terug te kijken. Lees verder als je een inkijkje wilt hebben in wat deze tijd voor Elisabeth persoonlijk heeft betekent, maar ook hoe Young Colfield zich als organisatie heeft ontwikkeld. Wat maakt dat je het al 10 jaar volhoudt?! Dat hoor je niet vaak meer tegenwoordig. Meestal word ik heel blij van het werk dat ik doe, ik kan mijn bezieling erin kwijt, leer nog steeds veel en geloof dat het bijdraagt aan de wereld wat bewuster/leuker/menselijker maken. Hoe ben je bij Young Colfield terecht gekomen? Ik begon mijn carrière in 2013 als IT trainee bij een grote organisatie en dacht destijds echt dat ik mijn droombaan gevonden had. Het sloot perfect aan bij mijn studie en mijn CV: mijn verwachtingen waren hoog. Maar de realiteit was dat ik hier totaal niet op mijn plek zat. Dat maakte nogal wat los, ik voelde me verdwaald. Ik refereer meestal gekscherend naar deze periode als “mijn quarter life crisis”. Deze crisis dwong mij wel tot reflectie en de vraag “wat dan wel?!” Op dat moment was het mijn worst case scenario, maar achteraf ben ik heel dankbaar dat ik al zo vroeg in mijn loopbaan genoodzaakt was om dat mezelf die vraag te stellen. Vond je antwoord op die vraag? Ik realiseerde me al snel dat ik altijd al een enorme nieuwsgierigheid had naar mensen en ik ben ook altijd creatief geweest. Daar wilde ik wat mee. Talent manager of trainer leek me wel wat, maar ik was pas 23 en wilde eerst wat werk- en levenservaring opdoen. Hoe bracht dat jou bij Young Colfield? Young Colfield (zat toen nog in Rotterdam) kende ik nog van mijn bestuursjaar bij Integrand en ik ging naar de website om het talent program te bekijken. Toen zag ik opeens de vacature voor recruitment & communicatie staan. Die sprak me nog meer aan! Na het eerste gesprek voelde ik een enorme klik. Het voelde zo goed dat ik er niet op durfde te hopen, maar het was wederzijds en binnen een week had ik een nieuwe baan.
door Els Hoebee 30 sep, 2024
Generatie Z is lui, Generatie Y grenzeloos, Generatie X inflexibel en Boomers digibeet. Toch? Generaties… hot topic, want nog nooit eerder waren er zoveel tegelijk aan het werk als nu. “Ik heb niks met hokjes denken. Die generaties, ik kan me er niet in herkennen,” zei iemand voordat de workshop, gefaciliteerd door Anne en Jop begon bij Young Colfield . Ik snap de weerstand die het oproept, om mensen in een hokje te stoppen op basis van hun geboortejaar en ze dan allemaal over één kam te scheren. En toch… Om onze realiteit te vatten en de dialoog aan te gaan, is categoriseren behulpzaam. Als niks gedefinieerd wordt, kun je het ook nergens over hebben. Je moet een dialoog ergens op baseren om hem aan te kunnen gaan. Om voorbij de hokjes te komen, heb je eerst de hokjes te erkennen. Wat een paradox. Vergelijk het met een mes: je kan er je eten mee snijden, maar je kan er ook iemand mee verwonden. Het is niet het mes zelf dat goed of slecht is, maar de manier waarop het wordt gebruikt. Momenteel zien we in de maatschappij veelal de schadelijke toepassing van het categoriseren van de realiteit: wij-zij denken, polarisatie. Echter kan het ook dienen als opening voor dialoog. Vanuit nieuwsgierigheid wordt het direct interessant dat jij en ik anders naar de wereld kijken. Om de rijkdom en meerwaarde van die verschillen te waarderen, moeten we echter wel erkennen dat die verschillen bestaan. Ik zat op het puntje van me stoel toen de dialoog ontstond rondom de vraag "wat is vormend geweest voor jouw generatie? “Toen ik zwanger was en ik dat vertelde aan mijn werkgever, lag een week later mijn ontslagbrief op de mat. Zo ging dat toen,” zei een van de oudere dames aanwezig. “Ik ben van de eerste generatie vrouwen, die kon blijven werken toen ze kinderen kregen. Wij hebben dat recht verworven. Daar ben ik trots op! Maar toen ik één week na de bevalling alweer op kantoor moest verschijnen, was dat ook wel een beetje snel,” zei een andere vrouw, van de generatie daarna. I n de zaal heerste opperste concentratie, 70 mensen met een leeftijd tussen de 21 en 73 die aandachtig naar elkaar luisterden. Ik merkte bij mijzelf dat er compassie en begrip ontstond. Wat een andere tijden. Wat neem ik mijn realiteit voor vanzelfsprekend aan, terwijl die op zoveel andere manieren beleefd wordt. Het gaat er uiteindelijk niet over dat de één gelijk heeft of de andere beleving meer waar is. Het gaat er om dat we open staan voor andere zienswijzen. Dat we verder leren kijken dan onze eigen aannames, de ander willen begrijpen. Zo worden verschillen niet een probleem of iets om te ontkennen, maar een verrijking. En dan kom je uiteindelijk altijd uit bij medemenselijkheid, in welk hokje je ook zit. Medemenselijkheid overstijgt hokjes, het is de lijm die wij en zij bij elkaar brengt.
Share by: