Annelies Wittkämper
Trainee Talent Program
Meet Annelies Wittkämper (30), met een achtergrond in beleid, communicatie en organisatie. Na een eerdere opdracht bij ABN AMRO is Annelies nu bezig met haar opdracht als HR business adviseur bij de Gemeente Den Haag. Annelies begon vorig jaar als trainee in het Talent Program en ik, Laurens, mocht haar interviewen. Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder!
Vertel Annelies, wat houdt je opdracht bij de gemeente precies in?
Ik begeleid een project wat onderdeel uitmaakt van een vrij grote reorganisatie die in 2020 is begonnen. Doordat er wat wisselingen van de wacht zijn geweest en het project veel tijd in beslag nam was er behoefte aan extra ondersteuning. Ik heb een analyse opgesteld met welke afspraken in 2020 zijn gemaakt, hoe er afgelopen jaren met de opdracht is omgegaan, wat de huidige status is, welke knelpunten zich voordoen en aanbevelingen voor de toekomst. Zo zijn we bijvoorbeeld nu aan het kijken hoe we het beheerproces in de toekomst effectiever en efficiënter kunnen inrichten. Super interessant om meer te leren over procesoptimalisatie en hoe je de meeste waarde kan toevoegen voor de klant. Ook leer ik veel meer over stakeholdermanagement (benieuwd naar wat stakeholders zijn? Check dan even hier het artikel met Bo als Change Consultant). Bij dit project zijn een hoop stakeholders betrokken, en aan mij de taak om de relaties goed te houden, bewust te blijven van alle verschillende belangen en te zorgen dat ik de informatie krijg die ik nodig heb.
Daarnaast houd ik mij bezig met het thema wendbaarheid, wat ogenschijnlijk haaks staat op de bureaucratie die je misschien bij een gemeente verwacht. We zijn aan het kijken op welke plekken in de organisatie wendbaarheid gewenst is en op wat voor manier. Wendbaarheid kan namelijk gaan over de structuur, mensen of werkwijze en is niet altijd op élke plek nodig. Heel leuk om hierover na te denken en praktische interventies op te zetten die waarde toevoegen. Mijn team houdt zich verder bezig met strategische HR thema's op collectief niveau, zoals leiderschap, professionaliteit en duurzame inzetbaarheid. Super interessant om hier meer over te leren en een bijdrage te kunnen leveren!
Je hebt het over bureaucratie binnen de gemeente, iets wat wij daar misschien allemaal wel mee associëren. Hoe keek je van tevoren tegen een opdracht bij de gemeente aan? Kloppen je verwachtingen?
Ja mijn verwachtingen over werken bij een gemeente kloppen eigenlijk wel. Toen ik hoorde dat ik bij de gemeente aan de slag kon gaan, was ik heel benieuwd naar de inhoudelijke thema's, werkwijze en de mensen. Ik merk dat de bureaucratie aan de ene kant het kan vertragen, maar aan de andere kant ook nodig is om de benodigde transparantie te kunnen verschaffen. En ik ben best een ‘blauw’ persoon, wat betekent dat ik wel gesteld ben op een bepaalde mate van formalisatie en structuur. Dus in dat opzicht is het wel een goede match. Wat mij daarnaast bij de gemeente echt opvalt zijn de mensen. Je merkt aan alles dat iedereen een hart heeft voor wat diegene doet en ontzettend vriendelijk is. Ik waardeer daarin de oprechte waardering en passie die mensen hebben voor het willen maken van een positieve impact op de samenleving.
Hiervoor zat je bij ABN AMRO als business consultant op de afdeling Data Management & Architecture. Hoe heeft die opdracht je geholpen bij je werkzaamheden in je huidige opdracht?
Zeker! Neem Scrum als voorbeeld. ABN AMRO was al volledig volwassen als het op deze manier van werken aankwam. De ervaring die ik bij ABN AMRO daarin heb opgedaan kan ik bij de gemeente erg goed gebruiken om het thema wendbaarheid meer te integreren in de werkwijze. Ik kan nu bijvoorbeeld heel makkelijk voorbeelden ophalen van mijn tijd bij ABN. Daarnaast ben ik er heilig van overtuigd dat je van elke opdracht zoveel verschillende dingen kan leren. Zoiets hoeft nog niet eens direct met je eigen werkzaamheden te maken te hebben, maar kan ook iets zijn wat je uit je omgeving meekrijgt. Zoals de wijze waarop je manager leiding geeft, hoe prioriteiten gesteld worden op basis van strategie of het leren kennen van verschillende bedrijfsculturen.
En hoe heeft het opleidingstraject van Young Colfield je tot zover bij je opdracht geholpen?
Dat is voor mij tweeledig. De trainingen in hard skills, zoals LEAN kan ik vrijwel meteen toepassen op mijn werk. De trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling helpen mij daarnaast heel erg als mens. Zo heb ik veel meer inzicht gekregen in waar mijn krachten liggen en wat mijn drijfveren zijn. Ook groei ik in het herkennen van mijn eigen grenzen en kan ik daar beter naar handelen. Ik leerde hierdoor niet zomaar in de metaforische trein te stappen en maar te gaan rijden, maar eerst bij mezelf na te gaan: wat vind ik prettig? Of, heb ik hierbij meer hulp nodig? Eigenlijk leerde ik hierdoor beter communiceren over mijn eigen behoeftes.
Wat mij nog het allermeest heeft geholpen zijn de 1 op 1 coaching momenten die Young Colfield aanbiedt. Hierin kan ik altijd even écht stilstaan bij hoe ik dingen ervaar en dit helpt mij om te reflecteren. Om maar weer even terug te komen op die trein die altijd maar door kan rijden: In die coaching momenten staat die trein even stil, wat mij helpt om alles weer even helder voor mezelf te krijgen.
Heel tof om je hierover gesproken te hebben Annelies! Je hebt mij en hopelijk ook de lezers thuis weer een stukje wijzer gemaakt over wat we bij Young Colfield doen en welke mogelijkheden er zijn.
Annelies Wittkämper
Trainee Talent Program
Hogehilweg 8
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost