Ilja Stegeman
Talent Connector & Marketeer
Vorig jaar in september was het, na twee maanden wachten, tijd voor mijn eerste training bij Young Colfield. Young Professional Essentials! Een training die iedere trainee bij Young Colfield kan verwachten. Bij het koffieautomaat, nog op ons oude kantoor, schudde een lange man met een toen nog onbekend gezicht, ons de hand. “Matthijs”, zei hij. Er ging een belletje rinkelen. Dit moest de trainer zijn.
En wat voor één! Matthijs is een oud consultant bij &Samhoud, heeft bij Young Colfield gewerkt als Talent Manager en is nu werkzaam als mede-ondernemer bij Gump, een collectief dat (persoonlijk) leiderschapstrajecten ontwerpt en begeleid. Een man met veel kennis en expertise dus. Na twee dagen kreeg ik dan ook het gevoel dat ik ontzettend veel had geleerd. Met een goedgevulde rugzak kon ik weer op pad. Vol zelfvertrouwen, op naar mijn opdracht bij ABN AMRO.
Nu, meer dan een jaar later, denk ik nog vaak terug aan deze training. Zo vaak, dat ik Matthijs bij ons uitnodigde op ons nieuwe kantoor. Matthijs vertelt dat hij tijdens zijn opleiding Liberal Arts & Sciences in aanraking kwam met De Kleine Consultant. “Ik vind dat echt een heel mooi concept”, vertelt hij. “Bedrijven die dat anders niet kunnen betalen, krijgen daarin advies van studenten. Deze studenten worden dan weer begeleid door de grote consultants, zoals McKinsey, BCG en A.T. Kearney. Als ik daarop terugkijk is daar een hele belangrijke basis gelegd voor mijn Young Professional Essential Skills. Hoe bouw je een goede PowerPoint op, wat vertel je wel, wat vertel je niet, hoe neem je mensen mee in een bepaald verhaal. Hoe werk je samen als een team? Hoe kom je tot een eindproduct?”
Na De Kleine Consultant vertelt Matthijs dat hij stage is gaan lopen bij A.T. Kearney. “Dat viel alleen tegen”. Waarom kon hij toen niet plaatsen. De inhoud en de mensen waren ontzettend leuk, maar blij werd Matthijs er niet van. “Bij Strategie Consultants gaat het voornamelijk over systemen en processen. Ze zien organisaties als een machine, waar je aan een knopje op links draait om een radartje op rechts te beïnvloeden. Inmiddels heb ik me gerealiseerd dat ik niet op een dergelijke mechanische manier naar organisaties kijk, waarbij ook de mensen een radartje in het geheel zijn. Voor mij is een organisatie eerder een levend organisme met allerlei verschillende ‘organen’ die hun eigen functie vervullen. Een complex systeem waar je niet zomaar aan kan sleutelen. ”
Het was wel enorm waardevol en leerzaam om te ervaren hoe strategie consultants te werk gaan, maar het bleek niet het gebaande carrièrepad wat Matthijs had verwacht. Dus hij ging verder zoeken.
“Met die bagage op zak kwam ik bij &Samhoud terecht. Een consultancy bedrijf wat zich vooral richt op change management: het begeleiden van veranderingen waarbij de mensen in de organisatie centraal staat. Binnen &samhoud ging ik me steeds meer op talent en leiderschapsontwikkeling richten.” Steeds meer focus op de ontwikkeling van mensen dus. “Daarin groeide begon ook een behoefte te groeien om niet alleen grotere groepen mensen te begeleiden, maar juist ook één-op-één begeleiding te doen. Die behoefte leidde er uiteindelijk toe dat ik overstapte naar Young Colfield om aan de slag te gaan als talent manager.”
Young Colfield voelt voor Matthijs als een plek waar iedereen er écht mag zijn. “De basishouding hier is echt: je bent goed zoals je bent, en vanuit die vertrouwensvolle basishouding gaan we toffe dingen doen.” Daarnaast vertelt Matthijs dat Young Colfield ook een goede match was qua visie op organisaties. Bij Young Colfield wordt een organisatie ook veel meer gezien als organisme dan als een machine.
Deze hele verschillende ervaringen bij verschillende organisaties gaven Matthijs waardevolle input voor de Young Professional Essentials training. Alle verschillende perspectieven krijgen in de training een plek, want ze dienen allemaal een eigen doel.
Matthijs legt verder uit hoe hij heeft geprobeerd om in de training de verschillende invalshoeken te integreren: “Het doel van de training is dat je jezelf als Young Professional mee neemt, maar dat je ook vaardigheden vanuit de bedrijfskundige kant meeneemt.”
“Wat leer je dan als je zo’n training volgt? En wat kunnen trainees toepassen?” vraag ik.
Matthijs hoopt dat als mensen de training hebben gevolgd, ze zich zelfverzekerder voelen op het moment dat ze een organisatie binnen stappen. “Dat begint bijvoorbeeld al met hoe je een probleem analyse doet en dat je jezelf bewust bent dat je dit altijd vanuit een aantal vaste stappen kunt doen. Daarmee raak je minder snel overdonderd of zie je door de bomen het bos niet meer. Met de probleem analyse vaardigheden uit de training leer je afstand te nemen van je eigen situatie, en vanuit een objectieve blik naar het probleem te kijken. Dat geeft als het goed is rust en vertrouwen.”
Daarnaast leren de trainees presenteren en gebruik te maken van ondersteunende middelen. “Ik hoop dat mensen weglopen met een hernieuwde blik van presenteren. En zich bijvoorbeeld realiseren dat als jij voor een manager moet presenteren, die manager vooral benieuwd is naar de uitkomst en niet eerst op een eindeloze analyse en verantwoording van het onderzoek zit te wachten.”
Ik vertel Matthijs dat de presenteer oefeningen – waar je ook wordt gefilmd - mij veel zelfvertrouwen hebben gegeven en dat maakt Matthijs trots: “dus je bent eigenlijk zelfbewuster geworden!”. Dat is waar deze training eigenlijk in de kern over gaat. “Zelfbewuster worden. Over wat je aan het doen bent. Iedere trainee van Young Colfield volgt inmiddels ook deze training. Ik hoop dus dat iedereen die de training heeft gevolgd, bewuster op hun werk-reis gaat. Dat maakt het hopelijk iets gemakkelijker. En dan kan je er ook allemaal wat meer van gaan genieten.”
Ik en benieuwd wat Matthijs zou zeggen als ze een startende trainee willen aannemen.
“Ik zou benadrukken dat deze jonge mensen enorm gedreven, leergierig, ambitieus en verbindend zijn. Ze willen graag. Op alle vlakken. En die verbinding is uniek. In die verbinding zit een bepaalde oprechtheid om dingen mooier en beter te willen maken. Dat gaat qua impact veel verder dan alleen het inhoudelijk werk wat ze doen. Als je een Young Colfielder binnenhaalt haal je dus echt meer binnen dan alleen mankracht, maar een bepaalde energie en mindset die bevorderlijk is voor de organisatie.”
Het valt mij op dat het narratief rondom Young Colfield, na al die jaren, op een positieve manier hetzelfde is gebleven. En dat maakt me trots. Matthijs zijn ervaringen sluiten naadloos aan bij de ervaringen die ik heb van mijn mede trainees. Hij is al een aantal jaar weg, en dat maakt me ook benieuwd naar wat hij nu doet.
“Na mijn tijd bij Young Colfield ben ik zelfstandig geworden om me vervolgens aan te sluiten bij Gump. Een oud-collega van &Samhoud nam contact met me op en had een concreet plan. Hij wilde met een groep van ervaren en gelijkgestemde zelfstandigen een collectief beginnen gericht op talent en leiderschapsontwikkeling. Hij beantwoordde daarmee een latente behoefte van mij waarvan ik dacht dat deze pas veel later vervult zou worden. Maar dat heb je natuurlijk niet zelf in de hand en als de kans zich dan ineens onverwachts toch voordoet, dan moet je op dat moment instappen.”
En hoe is het werk bij GUMP?
“Bij GUMP werken we - net als Young Colfield – zonder managers en vormen samen een collectief met duidelijke onderlinge verantwoordelijkheden. Als het goed gaat profiteren we daar allemaal van, als het slecht gaat moeten we ook met elkaar meebewegen.” Matthijs vertelt daarna trots wat ze doen. “We zijn een strategisch partner op het gebied van talentonwikkeling en leiderschapsontwikkeling. We faciliteren en helpen bij het ontwikkelen van dat soort programma’s. Het merendeel van ons heeft een achtergrond als consultant. Daardoor richt we ons niet alleen op het trainen van mensen, maar proberen we dat juist ook te matchen met de visie en strategie van de organisatie. Dat moet wel op elkaar af worden gestemd. Als je eenmaal bekend bent bij een paar organisaties, dan gaat het balletje snel rollen en daardoor bestaat ons vaste ‘kernteam’ inmiddels al uit negen zelfstandigen!”
Erg indrukwekkend, vind ik. Zo’n wederzijds vertrouwen en transparantie zie je niet bij veel bedrijven. Dat maakt zo’n leiderschapstraject bij GUMP misschien nog wel unieker! Ik zie mezelf over een aantal jaar wel als klant van GUMP. Het was een mooi interview, zeg ik tegen Matthijs. “Dat vond ik ook.”, zegt hij. We schudden elkaar de hand en gaan weer verder met onze dag.
Ilja Stegeman
Talent Connector & Marketeer
Hogehilweg 8
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost