*MDT
staat voor Maatschappelijke Dienst Tijd, welke een samenwerking is van onder andere het Rijk, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Er zijn verschillende MDT-projecten, waar de MDT Missie en MDT Missie [WO]
er twee van zijn.
Ben je meer geïnteresseerd in IT en wil je specialiseren? Kijk dan verder naar ons Young Expert Program!
Kunnen jullie wat meer vertellen over hoe het MDT Missie [WO]-traject bij Young Colfield terecht is gekomen?
Daan:
Vier trainees voor mij is de eerste Talent Program Trainee van Young Colfield als Project Leider aan de slag gegaan bij het Ministerie van Defensie en vanuit hier hebben verschillende trainees meegewerkt aan het reguliere MDT Missie traject. Toen er vorig jaar een nieuwe subsidieronde aankwam, zag de trainee voor mij een kans voor Young Colfield om maatschappelijke partner te worden van een aanvullend MDT Missie traject uitsluitend voor jongeren met een WO-achtergrond. Dit is gelukt en daarom zijn we op dit moment met vier Young Colfielders bezig met het vormgeven van dit programma.
En hoe ben jij bij dit project betrokken geraakt Leander?
Leander:
Ik zat bij ABN AMRO op opdracht in een data management omgeving waar hard skills ontwikkeling centraal stond. Ik vond het leuk om mensen meer te leren over data, maar ik voelde dat ik meer wilde doen met het helpen van anderen in de ontwikkeling van hun soft skills. Daarnaast wilde ik graag teamlead zijn, een project opzetten van begin tot het eind en iets met coaching doen in mijn laatste opdracht. Dus eigenlijk iets in de trend van coachend leidinggeven. Deze wens heb ik neergelegd bij degene verantwoordelijk voor het matchen van opdrachtgever en trainee. Hij begon toen gelijk te gniffelen, want hij zei de perfecte opdracht voor mij te hebben: de MDT Missie [WO].
Wat leuk! En wat is precies jullie rol in de vormgeving van de MDT Missie [WO]?
Daan:
Nog even in het kort: het reguliere MDT Missie traject is voor alle jongeren tussen de 17 en 27 jaar oud, zolang zij in het bezit zijn van een VOG. De jongeren maken in de eerste veertig uur kennis met Defensie en leren hier waar hun krachten en valkuilen liggen. In de tweede helft leren de deelnemers deze in te zetten tijdens vrijwilligerswerk. Ikzelf ben voornamelijk betrokken bij het eerste gedeelte vanuit het Ministerie van Defensie. Het grote verschil tussen het reguliere traject en de MDT Missie [WO] is het tweede gedeelte van het programma, die wordt vormgegeven door Leander en twee andere Young Colfield trainees.
Leander:
Vanuit MDT is het doel dat jongeren hun talenten ontwikkelen en impact maken op de maatschappij. Young Colfield’s missie - vanuit zelfbewustzijn de wereld in beweging brengen - past heel goed binnen het doel van de MDT. In die zin zijn wij twee handen op één buik. Wij als project team krijgen nu de ruimte om het tweede gedeelte in te vullen. Wij kiezen er nu voor om ons minder te focussen op het organiseren van vrijwilligerswerk voor de deelnemers. In plaats daarvan leggen wij de focus meer focus op talentontwikkeling en het aanrijken van handvaten waarmee de jongeren zelf aan de slag kunnen gaan met hun persoonlijke en unieke manier met het maken van maatschappelijke impact. Hierin speelt de één-op-één coaching een belangrijke rol.
Hoe hebben jullie dit als project team aangepakt?
Leander:
We wilden niet dat één iemand fulltime coach werd en één iemand fulltime projectleider. Dus eigenlijk ben ik parttime coach en parttime projectleider. Met zijn tweeën hebben we bepaalde rollen verdeeld, zo ben ik bijvoorbeeld chef euro, chef logistiek, chef maatschappelijke case en chef training 1. Dit houdt dus in dat ik op wekelijkse basis bezig ben met heel veel verschillende dingen, bijvoorbeeld met het afstemmen van trainers, het zoeken naar maatschappelijke partners die een maatschappelijke case willen leveren en het uitwerken van deze cases. Aan de andere kant zal ik vanuit mijn rol als coach 25 deelnemers drie keer één uur coachen om hen te ondersteunen bij hun persoonlijke vraagstuk.
Hoe word jij begeleid in het coachen?
Leander:
In het team proberen wij op elkaar te oefenen, verder zijn wij zelf veel gecoacht en hebben we allebei ook een eigen coach die ons helpt een goede coach te zijn. Daarnaast hebben wij in de trainingen van ons traineeship ook veel coaching technieken geleerd. Met de combinatie van deze inzichten vanuit mijn eigen leerdoelen hoop ik deelnemers goed te kunnen ondersteunen.
Wat neem jij mee vanuit jouw vorige opdrachten naar jouw laatste opdracht?
Leander:
Binnen de trainingen van Young Colfield ben ik erachter gekomen waar mijn eigen krachten liggen en hoe ik deze kan gebruiken. Verder heeft mijn project management ervaring bij ABN AMRO geholpen om overzicht te houden en prioriteiten te stellen, goed te luisteren naar je doelgroep en van A tot Z je eindproduct op te leveren. En vanuit de DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) zat ik in een politieke omgeving, waar ik heb geleerd om politiek sensitief te zijn en dus te weten wat de behoeften en belangen van anderen in mijn omgeving zijn.
Mooi samengevat! Zou jij dan nog een laatste keer in het kort kunnen omschrijven hoe jij naar jouw opdracht kijkt?
Leander:
Het is een hele mooie samenwerking. Young Colfield en het Ministerie van Defensie zijn op het eerste gezicht tegenpolen, maar zijn juist daarom ook hele goede partners. Waar Defensie heel goed is in het halen van mensen uit hun comfort zone en grenzen over te gaan, leer je bij Young Colfield ook juist om jouw grenzen aan te geven en ligt de focus bij ons vooral op de soft skills.
Daan:
Daar sluit ik mij helemaal bij aan!
Helaas is de MDT Missie [WO] al vol, maar bij de reguliere MDT Missie is nog plek. Meer informatie kun je vinden op www.mdtmissie.nl.