Els Hoebée
Partner
In de vorige blog hebben we je meegenomen in hoe en waarom we van functietitels naar rollen gingen. Zoals gezegd hadden we al ontdekt dat dit niet per persoon kon, maar organisatie breed moest. Hiervoor moesten we AL het werk dat binnen Young Colfield gedaan wordt in kaart brengen en hebben dit vervolgens omgetoverd naar rollen die bestonden uit verschillende verantwoordelijkheden... en toen?! Toen zijn we de rollen die logischerwijs bij elkaar hoorden in cirkels gaan zetten. Daarover gaat deze blog, maar allereerst laten we je zien hoe dit eruit zag:
Dit betekent dat we vanaf dat moment geen traditioneel organogram meer hadden met een CEO aan de top en verschillende lagen van functies en afdelingen daaronder (ook wel een 'harkje' genoemd). Ons organogram bestaat nu uit verzamelingen van gegroepeerde rollen die logischerwijs bij elkaar horen, dit noemen we een cirkel.
Waarom past dit bij zelfbewust organiseren?!
Door cirkels in plaats van harkjes te maken, zit er geen hiërarchie meer in rollen (geen hoger of lager). Dus je bent zelf helemaal eigenaar en beslissingsbevoegd binnen jouw rol. Eigenlijk nodig je zo dus mensen uit om vrijer en zelfstandiger hun werk te kunnen doen. Maar ook om meer vanuit nieuwsgierigheid, kwaliteit en plezier te gaan werken in plaats van vanuit “dit is een hogere/betere functie, nu maak ik promotie”.
En hoe zit dat dan met die cirkels?
Een cirkel heeft een purpose die enerzijds bijdraagt aan de overkoepelende visie van Young Colfield en anderzijds alle rollen binnen de cirkel met elkaar verbindt. Een cirkel kan ook verantwoordelijkheden hebben. Young Colfield kent verschillende cirkels, die verschillende doelen dienen: programmacirkels, supportcirkels, expertcirkels en aandeelhouderscirkel.
Programma cirkels
Wij organiseren ons primair vanuit programmacirkels, waarmee we het beste aansluiten bij opdrachtgever en trainee. Dit betekent dat een programmacirkel (op dit moment Young Talent Program, Young Expert Program en Young Experience) alle verantwoordelijkheden omvat die nodig zijn om het programma van begin tot eind te laten functioneren (eigenlijk is elke cirkel een mini Young Colfield). Hiertoe zijn alle expertises die nodig zijn om een programma te laten functioneren vertegenwoordigd in rollen binnen de cirkel. Zo kun je vele makkelijker en sneller keuzes maken. Dus in plaats van dat je HR, Finance, Sales, etc. los van elkaar hebt staan, werkt nu iedereen bij elkaar aan hetzelfde eindproduct. Dit bekrachtigt ook het zelfsturend werken.
Support cirkels
Onze supportcirkels hebben als doel om de programma cirkels te ondersteunen. Zo hebben we bijvoorbeeld de 'Euro's', 'Marketing' en 'Onze mensen en ons thuis' cirkels. Dit betekent dat de 'Euro's' cirkel niet over het geld gaat, maar inzicht biedt in de Young Colfield financiën zodat programma cirkels betere besluiten kunnen nemen. En dat de 'Onze mensen en ons thuis' cirkel niet over de wijze waarop we omgaan met onze mensen gaat, maar ondersteunt bij deze processen.
Expertise Cirkels
Wij vinden het belangrijk om onszelf te blijven ontwikkelen & inspireren op onze expertise gebieden en dat organiseren we in expertcirkels. Er zijn een aantal dingen die wij als Young Colfield erg goed kunnen. Werving en selectie van talentvolle mensen, talent ontwikkeling, trainingen geven en gave kansen creëren in de markt. Zo hebben we de 'Talent Ontwikkelaars', de 'Commercie' cirkel en de 'Trainer' cirkel. Voor inspiratie en groei op het gebied van onze kernkwaliteiten (onze expertise) organiseren we momenten met deze cirkels. Expertcirkels hebben geen inhoudelijke verantwoordelijkheden, ze faciliteren kennisdeling, inspiratie en ontwikkeling.
Aandeelhouders Cirkel
De rol van ‘aandeelhouder’ wordt vervuld door de mensen met een aandeel in Young Colfield en al deze mensen nemen deel aan de ‘aandeelhouderscirkel’. Binnen deze cirkel zijn overkoepelende rollen geformuleerd met verantwoordelijkheden ten aanzien van: financiën, mensen & happiness, business development, visie en legal.
En hoe houd je dat overzichtelijk?!
De brownpapers waren leuk, maar niet duurzaam (niet voor het mileu maar ook niet organisatorisch 😉). We hadden iets nodig om deze manier van werken vast te leggen en makkelijker te maken. Toen zijn we naar verschillende systemen gaan kijken als Glassfrog en Holaspirit. Uiteindelijk hebben we voor Holaspirit gekozen omdat dit meer de focus had op zelfsturing (en niet alleen op holocratie). Nieuwsgierig naar hoe dit eruit ziet? Neem een kijkje in onze holaspirit:
Zelf aan slag gaan binnen jouw organisatie?
Denk eens na over de volgende vragen.
Benieuwd naar hoe het verder ging?
Houd onze socials en website in de gaten. Komende weken nemen we je verder mee in:
Els Hoebée
Partner
Hogehilweg 8
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost