Tijmen de Graaf
Trainee Young Expert Program
Op 12 januari was de eerste YC-sessie van het nieuwe jaar, een workshop over verwachtingen door schrijver en ervaringsdeskundige Jan Wolter Bijleveld. Hij schreef het boek “Wat had je dan verwacht?”, dat de perfecte aanleiding gaf voor deze sessie in begin januari, de tijd van goede voornemens. Onze Young Expert Program trainee Tijmen schreef er een blog over!
Buiten de verwachting om moesten we op deze sessie een weekje langer wachten. We waren namelijk niet tevreden met het niveau van ons oude kantoor en besloten het naar een nieuwe hoogte te tillen, van de vierde helemaal tot aan de zesde verdieping.
Voor vele (oud) Young Colfielders was dit hun kans om kennis te maken met het gloednieuwe kantoor, ons eigen Basecamp.
Maar zag dit kantoor er net zo uit als werd gedacht? Was het diner voorafgaand aan de sessie net zo lekker als werd gehoopt? En als belangrijkste: wist Jan Wolter ons vermoeden van een sessie vol inspiratie te bevestigen? Met al deze vragen schep ik natuurlijk direct enorm veel verwachtingen bij je. Probeer die voor nu even los te laten (wat ook een talent van Jan Wolter blijkt te zijn) en kom er hieronder achter welke lessen ik, als gloednieuwe YEP trainee, na de sessie met me mee heb genomen!
Een nieuw thuis
De avond begon met een reis van een oud kantoor naar een heus Basecamp, waarin de visie van Young Colfield tot in elk detail naar voren dient te komen. Groepjes van YC’ers en alumni vormden zich vanzelf bij de ingang, wachtend op iemand die ze kon rondleiden. Een voor een kwamen er groepjes naar binnen die even stil stonden bij elke ruimte. Ik heb zelf meegeholpen met de verhuizing, dus ook ik mocht dienen als reisleider. Mijn tijdelijke reisgenoten waren blij verrast. Ze merkten direct op hoeveel er over de ruimte is nagedacht, zonder dat er in conventies is blijven hangen. Dat blijkt wel aan het feit dat bij binnenkomst een elektrisch kampvuur het eerste is wat je tegenkomt.
Teleurstellend Parijs
Vanuit de Basecamp zijn we verder gereisd via een kort diner uit de Italiaanse keuken, naar een sprekende metafoor over Parijs. Daar begon Jan Wolter zijn pleidooi mee om ons meer bewust te maken wat verwachtingen met ons doen. De stad Parijs heeft namelijk een flinke reputatie hoog te houden. Veel toeristen boeken dan ook met dat beeld een reisje naar de stad der liefde. Een hobby van Jan Wolter bleek om te zoeken naar reviews waar dat beeld duidelijk niet is uitgekomen, bijvoorbeeld de 1-ster reviews van de Eiffeltoren. Duizenden laten zien hoe het niet uitkomen van een verwachting je bezoek, je dag of zelfs je hele vakantie kan doen verpesten. Direct was het ons duidelijk hoe belangrijk bewust zijn van je verwachting een positieve invloed kan hebben.
“Zet je verwachtingsradar aan!” was zijn advies. Onmiddellijk raakte het YC publiek in gedachten verzeild, dit keer met hun radar aan. Maar zoals bij veel van deze lessen zit het hem natuurlijk in wat je ermee kan doen. Gelukkig had Jan Wolter hier ook een rake metafoor voor.
Verwachtingsknop
Een slide met twee grote ogen, als uit een cartoon gegrepen, werd er gedeeld. Onder de ogen stonden de woorden verwachting en werkelijkheid. Ik snapte niet wat Jan Wolter hier mee wilde zeggen. Al snel werd het me duidelijk dat het niet om ogen ging, maar om knoppen die op verschillende standen gezet kunnen worden. Je zou dit soort knoppen bijvoorbeeld op je oven of gasfornuis kunnen vinden. Deze knoppen visualiseerden de wisselwerking tussen verwachting en werkelijkheid. In de werkelijkheid zijn er talloze situaties waar we maar weinig controle op kunnen uitoefenen. Daardoor kan het gebeuren dat je werkelijkheid anders blijkt te zijn dan je had verwacht, hoe hard je er ook je best voor hebt gedaan om de standen van de knoppen te matchen. Jan Wolter wilde voor ons benadrukken dat je wel degelijk controle kan hebben op je verwachtingsknop.
“Krijg je de werkelijkheidsknop niet in beweging, stel dan je verwachtingen bij.” Deze uitspraak wilde ik direct testen, waardoor ik op de volgende vraag uitkwam: “Is het dan niet veel makkelijker om geen verwachtingen te hebben?”
Positief verhaal
“Geen verwachtingen hebben, dat kan toch nooit het uitgangspunt zijn van iemand die dit met zoveel enthousiasme en positiviteit komt vertellen?” dacht ik bij mezelf. Verwachtingen zijn immers de basis voor het naleven van dromen en vasthouden aan hoop. Gelukkig had Jan Wolter hier een aparte slide aan gewijd.
Het hebben van geen verwachtingen acht hij bovenmenselijk, noch wenselijk. Het doel is juist om flexibel mét verwachtingen om te gaan. Stel ze bij waar mogelijk en wees mild voor jezelf als je tegen een teleurstelling aanloopt. Maar bovenal, blijf ALSJEBLIEFT dromen en hopen.
Wat had je dan verwacht
Deze sessie heeft me meer gebracht dan ik initieel dacht. Voor mij zat het dat hem vooral in hoe Jan Wolter een positief en toch realistisch verhaal wist over te brengen, zonder in een oceaan aan nuances te belanden. Een oceaan waar ik me nog maar al te vaak in kan bevinden. Daarbovenop had het wel genoeg nuance in zich, waardoor ik zijn boodschap niet vond aanvoelen als die van een zelfbenoemde zelfhulpgoeroe.
Dit was mijn eerste YC sessie met een externe spreker. Ik wens de volgende spreker alvast veel succes want door Jan Wolter zijn mijn verwachtingen torenhoog!
Tijmen de Graaf
Trainee Young Expert Program
Hogehilweg 8
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost