Op een ander niveau gaat het SQ over je verbonden voelen met iets groters: de ervaring dat we tezamen meer zijn dan de som der individuen. Het idee dat niemand en geen situatie op zichzelf staat, dat de dingen een bedoeling hebben, dat we allemaal verbonden zijn. Deze ervaring geeft een gevoel van vertrouwen en veiligheid in het leven. Dit kan enorm veel rust en kracht opleveren. Deze ervaring kun je hebben via veel verschillende ingangen en het wisselt ook per persoon wat voor je werkt. Sommigen ervaren dit wanneer ze in de natuur zijn of mediteren. Anderen ervaren dit wanneer ze met z’n 100.000en staan mee te zingen tijdens een mooi concert: kippenvel. Of wanneer we met z’n allen in oranje staan te juichen wanneer ze winnen met het nationale voetbal. Wanneer je samen muziek maakt en samen flow ervaart of wanneer je een teamsport beoefent en volledig op elkaar afgestemd bent waardoor je samen beter bent dan alle spelers los van elkaar. Dit gevoel kan je ook ervaren door beoefening van religie of spiritualiteit in allerlei vormen.
Wat levert het SQ op en waar kan je op letten?
Je SQ staat ‘aan’ wanneer je je geïnspireerd voelt, in flow bent, dingen vanzelf gaan, moeiteloos. Vaak is dit op momenten dat je helemaal op kunt gaan in het moment, je bent volledig in het hier en nu. Deze ervaring doet zich vaak voor op momenten van creatie (schrijven, tekenen, schilderen, muziek maken, brainstormen, koken, andere dingen maken), momenten van innerlijke rust (meditatie, stilte, alleen zijn, in de natuur) en sport.
Daarnaast is je SQ lekker bezig wanneer je een gevoel van zingeving ervaart. Waar je mee bezig bent doet er toe voor jou, je draagt bij aan iets waar je in gelooft. Dat geeft een gevoel van tevredenheid en vervulling. Dit correleert sterk met in verbinding zijn met jouw purpose zoals hierboven beschreven. Een belangrijke nuance is wel dat het over het algemeen (als je gelukt hebt) een heel mensenleven kost om ‘precies’ jouw purpose te weten en dat de invulling hiervan onderweg ook constant verandert. Het gaat meer over weten dat je de juiste richting ingaat en en het leggen van steeds meer puzzelstukjes in een groter geheel, dan dat het gaat over het behalen van een concreet einddoel.
Wanneer je next level SQ gaat, kom je op het terrein waar het je lukt om (zo nu en dan, wie weet steeds meer) door de illusie van je denken heen te kijken: je snapt dat je gedachten hebt, maar dat je niet je gedachten bent. Je snapt dat je emoties hebt, maar dat je niet je emoties bent. Je kunt jezelf er los van maken, als een toeschouwer. Dit perspectief is als het oog van de orkaan. Hoe druk het om je heen ook is en hoeveel gedachten en emoties je ook hebt – je hebt in jezelf een plek waar het stil, ruimtelijk, open, vrij en rustig is.
Wanneer is het SQ in balans en wanneer juist niet?
Iemand met een gebalanceerd SQ is rustig, onbevreesd en staat vol vertrouwen in het leven. Deze mensen zijn vaak geïnspireerd en creatief en in staat om hun ideeën te vertalen naar concrete actie. Een gebalanceerd SQ maakt dat je nieuwsgierig en onbevangen door het leven kunt gaan: wat er ook gebeurt, er is een rotsvast vertrouwen in dat iedere ervaring je iets kan leren en dat je altijd wel op je pootjes terecht komt. Er is een bedoeling, er is iets groters dan alleen het individu.
Iemand met een onderontwikkeld SQ heeft het gevoel dat diegene alles alleen moet (en kan) doen. Dit valt vaak samen met de neiging zich slachtoffer te voelen van het leven of het lot (of hun omgeving, de overheid of iets anders). Deze mensen hebben hoge verwachtingen van de omgeving en worden dan ook vaak teleurgesteld. Ze voelen zich vaak buitengesloten, alleen en niet gezien of gehoord. Er is een grote focus om dingen te willen controleren en begrijpen. Er is geen of weinig verbinding met de eigen purpose waardoor het erg lastig is om focus en zingeving te vinden in het leven.
Iemand met een over-ontwikkeld SQ leeft met het hoofd in de wolken, is niet in staat ideeën om te zetten in concreet handelen en kan zich vaak niet helder uiten. Zulke mensen zijn vaak vaag en ‘zweverig’ in communicatie en worden vaak niet begrepen door de omgeving. Tot concrete actie komen lukt vaak ook niet. Ook is het lastig om bepaalde ‘aardse’ verantwoordelijkheden op het gebied van relaties, financiële zelfstandigheid en het eigen lichaam en gezondheid goed te dragen.
Hoe kan je aandacht geven aan je SQ?
Om je SQ in balans te brengen kun je tijd besteden aan het ontdekken van jouw purpose. Hiermee kan je vandaag heel simpel beginnen door gewoon je nieuwsgierigheid te volgen. Vaak weet je diep van binnen heel goed wat je leuk vindt. Ga gewoon doen en proberen en houd het luchtig! Ook kun je eens stilstaan bij wie jou inspireert en waarom. Schrijf dit op. Lees daarna eens tussen de regels door: wat is voor mij belangrijk? Welke waarden of verlangens vertegenwoordigt deze inspirator voor mij? Bij Young Colfield besteden we hier binnen verschillende trainingen aandacht aan de ‘Persoonlijke Visie’ training is hiervan het beste voorbeeld.
Om vaker en makkelijker innerlijke rust te ervaren is meditatie het toverwoord. Maar ook rust en stilte opzoeken, alleen tijd doorbrengen en de natuur ingaan helpen. Om een staat van flow te ervaren kun je activiteiten opzoeken die hierboven beschreven zijn. En áls je dan iets gaat doen waarbij je in flow wilt komen, zorg dan ook dat de ‘omstandigheden’ je daarin faciliteren. Vind een fijne ruimte, zet alle afleidingen (telefoon) uit, zorg dat je niet gestoord wordt.
Iets anders dat je kunt doen is het bewust beoefenen van dankbaarheid. Een leuke kleine oefening die je dagelijks kunt doen is kort bij jezelf nagaan: voor welke drie dingen ben ik vandaag dankbaar? Zo train je jezelf om een dankbare mindset te ontwikkelen. Je SQ laadt ook op van iets goeds doen voor anderen. Ervaren dat als je goed voor anderen doet, je ook goed voor jezelf doet. En tot slot leren dat vreugde en geluk in jouzelf te vinden is, niet buiten jouzelf.
Meer weten over SQ?
- Boek: Spoedcursus Verlichting – Tijn Touber
- Boek: Eckhart Tolle – The Power of Now
- Documentaire Down to Earth door Renata Heinen en Rolf Winters
- Podcast: Under the Skin with Russel Brand (aflevering met Gabor Maté; Radhanath Swami; Wendy Mandy)
- Meditatie Upside Down Tijn Touber (SoundCloud)
Bronvermelding
- Young Colfield Knowledge Base
- “The Four Bodies” – Jill Willard
- Stadsverlichting – Tijn Touber