Chiara Morsen
Marketing Stagiair
In het kader van het actuele thema “Diversiteit en Inclusie” hadden wij tijdens de maandelijkse Young Colfield inspiratiesessie sprekers van de politie die ons meer kwamen vertellen over hun manier van werken rondom dit thema.
Noé Fontein, een van onze trainees die haar opdracht mocht doen bij het Netwerk Divers Vakmanschap, vertelde samen met Menno de Jong, die al meer dan vijf jaar bij de politie werkt en ooit is afgestudeerd op Inclusie, over Politie voor Iedereen, Netwerk Divers Vakmanschap en Bondgenoten.
Zo vertelde Noé over de manier waarop veel bedrijven tegenwoordig bezig zijn met diversiteit en inclusie: een diversere instroom en adverteren op sociale media over hun diversiteit. Maar uiteindelijk doen ze er weinig aan. Vaak gebeurt er weinig of niets met alle kennis en kracht die gepaard gaan met diversiteit. Bij diversiteit is men geneigd te denken aan woorden als anders, verschillend, etniciteit of huidskleur. Woorden die erop duiden dat we verschillen van elkaar, dat we niet hetzelfde zijn en ver van elkaar af staan. Maar als je kijkt naar diversiteit, zit er zoveel meer saamhorigheid achter. Als je die krachten bundelt, vertelde Noé, zou het veel meer kunnen zijn dan we denken.
Menno vertelde over het programma ‘Politie voor iedereen”, dat al ongeveer vijf jaar bestaat. Een van de redenen voor dit programma is de toenemende polarisatie in Nederland. Dat heeft uiteraard invloed op de politie. Verder vertelde hij hoe belangrijk legitimiteit en vertrouwen is. Daar draait het uiteindelijk om. “Kunnen we ons handelen uitleggen, aan de burger op straat? En doen we het goede.” Wanneer mensen zich herkennen in de politie op straat, kan het vertrouwen toenemen.
Hoe komt dit praktisch naar voren in hun organisatie?
Menno bracht punten in kaart. Ten eerste, veilige en inclusieve teams. Uit de literatuur blijkt bijvoorbeeld dat de politie wordt omschreven als een sterke familiecultuur. Een keerzijde van een sterke familiecultuur is dat dit de groepscultuur of groepscohesie kan beïnvloeden wanneer anderen in die cultuur komen. Zij willen zich gaan richten op leiderschap, intern het gesprek voeren over gelijkwaardigheid, zodat er veilige en inclusieve teams ontstaan.
Het tweede punt is diverse instroom. Zij hebben bijvoorbeeld in steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam streefcijfers voor etniciteit. In het oosten van het land is dit anders, maar ook daar willen ze op een andere manier voor diverse instroom zorgen, zodat de maatschappij zich herkent in de politie die daar rondrijdt.
Het derde punt is de aanpak van discriminatie, die zich meer naar buiten richt. Hij vertelde dat als mensen zich gediscrimineerd voelen, het nog wel eens voor komt dat dit intern bij de organisatie niet wordt gezien, herkend of gehoord. Ze hebben daarvoor bijvoorbeeld discriminatierechercheurs in het leven geroepen, die daar bovenop zitten en de burger willen helpen in het proces.
Het vierde punt is professioneel controleren. Door de aanwezigheid van unconscious bias komt het voor dat burgers etnisch geprofileerd worden. Daarom hebben ze een programma ontwikkeld waarbij collega’s met elkaar in gesprek gaan over vooroordelen en stereotypering, met de bedoeling dit te voorkomen. Tot slot is er het Netwerk Divers Vakmanschap en Bondgenoten.
Zo vertelde Noé dat het duidelijk is dat mensen verschillen in normen en waarden, geloof, cultuur, achtergrond en levensstijl. En dat juist die verschillen ervoor zorgen dat als wij onze krachten bundelen, kennis hebben over alle mogelijke onderwerpen die je maar kan bedenken. Dat is waar het Netwerk Divers Vakmanschap over gaat. Het Netwerk Divers Vakmanschap (NDV) is een landelijk netwerk binnen de politie, door en voor collega's. Binnen het NDV verenigen collega's zich die vanuit hun persoonlijke achtergrond bepaalde maatschappelijke expertise hebben en deze delen met collega's ten behoeve van het werk. Het NDV beschikt over expertise op het gebied van onder andere religies, culturen en subculturen, levensstijlen en maatschappelijke thema's, genderidentiteiten en seksuele geaardheid. Omdat het onmogelijk is om als politieagent alles te weten over elke cultuur, elke taal te spreken, af te weten van elke levensstijl bestaat de NDV om te kunnen bouwen op elkaar. Zij hebben van duizend politiecollega’s in kaart gebracht waarin zij van nature of uit persoonlijke interesse expertise, ook wel gouden competenties, hebben. Deze kennis wordt door heel Nederland ingezet voor onder andere protesten, casussen, rechercheonderzoek en het opstellen van nieuwe CAO-voorwaarden.
Menno en Noe vertelde ook over externe netwerkontwikkeling binnen de politie.
De Bondgenoten-methodiek is tien jaar geleden ontwikkeld in Utrecht. Het doel is het opbouwen van relaties met gemeenschappen in tijden van rust, zodat de politie voorbereid is op tijden van onrust. Door meerdere keren per jaar samen met de gemeente en Bondgenoten aan tafel te zitten ontstaat verbinding. Dit heeft als doel dat alle aanwezigen transparant zijn en elkaar vertellen wat ze vinden van de wijk of stad waar ze wonen. Ook vertelde ze dat het voor de politie heel waardevol is omdat zij op deze manier feedback kunnen ontvangen van de bondgenoten over hoe zij het doen in de wijk. Dit alles helpt de verbinding met de mensen in de wijk te versterken. Ze merken ook dat de bondgenoten steeds enthousiaster worden en steeds meer kennis delen. Dit laat zien dat de politie echt wil investeren in de relatie met de gemeenschap.
Naast dat we waardevolle informatie over de politie ontvingen, werden we ook uitgedaagd om naar onszelf te kijken. Noe stelde ons de vragen: “Welke kennis heb jij en wat kun je bijdragen in je baan? Waar weet jij veel van af?” Dit zijn gouden competenties: vaardigheden die je van nature hebt, of die voortkomen uit je interesses, opvoeding of hobby's. Misschien ben jij in de organisatie vanwege jouw gouden competenties en kun je die daar inzetten, vertelde ze verder. Menno voegde toe: “Je kunt een bondgenoot worden, zelfs als je niet bij de politie werkt.” Dit erkent dat niet alle expertise intern aanwezig is, maar dat we ook gebruik kunnen maken van kennis uit de samenleving
Deze sessie heeft ons aangemoedigd om out-of-the-box te denken als het gaat om diversiteit. Dat het verder gaat dan alleen maar verschillen of bescheidenheid. Het is een kracht waar veel potentie in schuilt. Dank aan Menno en Noé voor een inspirerende sessie.
Chiara Morsen
Marketing Stagiair
Hogehilweg 8
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost