Iris de Vries
Marketing Coördinator
Suzanne heeft recent haar opleiding tot vitaloog afgerond. In dit interview staan we stil bij deze mijlpaal en vragen wij haar alles over deze interessante levensfilosofie.
Wat houdt vitalogie in?
Vitalogie is de leer van de menselijke, lichamelijke en geestelijke levenskracht die wordt gestimuleerd door bewust en onbewust gedrag, met dank aan Klaas Koster. Hierbij spelen fysiologische, psychologische, ecologische en filosofische facetten een rol. Alle facetten zijn met elkaar verbonden, dus het is een holistische zienswijze. Het heeft veel raakvlakken met ons eigen 4Q model.
Hoe kwam dit op je pad?
Al zo'n tien jaar geleden had ik bedacht dat ik graag aan de slag zou willen met werkgeluk en (levens)energie, bijvoorbeeld als ‘Chief Happiness Officer’ bijdragen aan mensen gelukkiger maken. Het leek me heel mooi om als core business bezig te zijn met hoe mensen in elkaar zitten en hoe hun potentieel kan worden ontgonnen, wat uiteindelijk bijdraagt aan productiviteit en resultaat. De opleiding tot Vitaloog kwam vorig jaar op mijn pad en tegelijkertijd kwam ik met Young Colfield in contact. Toen Anne, Partner People & Happiness bij Young Colfield mij vertelde over hoe het 4Q model bij Young Colfield centraal staat, wist ik meteen dat het klopte.
Waarom voelde je die passie om aan de slag te gaan met de thema's werkgeluk en energie?
Voor mij is het werk een belangrijk onderdeel van mijn leven. En ik heb wel de opvatting gehad: pas als het op mijn werk goed gaat, gaat het met mij goed. En ik denk nog steeds: als je werk leuk is, maakt dat je een leuker mens. Dus hoe kun je er dan voor zorgen dat het goed past en daardoor leuker wordt? Voor een deel gaat dat over: Doe je waar je energie van krijgt en past de organisatie bij je persoonlijke waarden. En tegelijkertijd is het dan ook belangrijk dat er ruimte is voor wie en wat je meebrengt. Je thuissituatie of bepaalde gedachtepatronen, iedereen heeft zijn eigen verhaal.
Mijn drijfveer was mijn grote interesse in de dieperliggende patronen achter menselijk gedrag. Persoonlijk vind ik dat heel interessant, maar ook als werkgever is het van grote toegevoegde waarde om daarvoor open te staan. Als je als organisatie weet wat iemand drijft en waar dat vandaan komt, dan kun je iemand ook echt verder helpen. En als werknemers weten hoe ze voor zichzelf moeten zorgen, dan kunnen zij ook een betere bijdrage leveren. Dat heeft dan weer positief effect op de organisatie.
Hoe was dat in je eerdere banen?
Wat ik heb gemerkt, is dat een omgeving mij heel erg beïnvloedt. Terugkijkend begrijp ik waarom ik op werk wel eens voelde dat ik niet de energie kon uiten die ik wel in me heb zitten. Op waarden niveau klopte het niet altijd. Het is pas iets van de laatste twee jaar dat ik op dit niveau bewust ben geworden van de invloed van dit soort factoren. Zelf ben ik heel resultaatgericht, zo ging ik vaak mee met de flow. Maar op momenten dat ik heel erg geleefd word door mijn agenda, sta ik niet stil bij: Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe? Dus ik moet soms echt even tijd maken voor reflectie en mezelf vragen: Wat is nou de reden dat ik hier ben? Zowel bij de werkgever als wat kan ik eigenlijk toevoegen als mens. Daar ben ik mij nu veel bewuster van, er is veel ruimte voor bij Young Colfield en ik maak er zelf ook meer tijd voor.
Wat heeft je het meeste geïnspireerd tijdens je opleiding?
We hebben paarden coaching gehad en dat was heel indrukwekkend, omdat het paard echt weerspiegelde waar ik stond op dat moment. Het paard ging met zijn hoeven in de zandbak graven, wat symbool staat voor een zoektocht. En daar zat ik toen echt middenin. Ook kwam ik er tijdens de opleiding achter dat mijn innerlijke criticus soms echt mijn zelfvertrouwen in de weg kan zitten. Ik heb wel een paar maanden geleefd in alles wat ik niet was, maar uiteindelijk ontdekte ik wat ik allemaal wél ben. Ik zag mijn leuke eigenschappen en talenten, waardoor ik weer met een positieve blik naar mezelf kon kijken, in plaats van dat ik alleen maar oordeelde over mezelf.
Wat voor soort vitaloog ben je?
Door mijn opleiding ben ik erachter gekomen dat je nooit een coach kan zijn voor iedereen. Ik ben er voor mensen die echt hun potentieel willen ontginnen. Dus de doelgroep van Young Colfield, mensen die er bewust voor kiezen om met zichzelf aan de slag te gaan, past heel goed bij mij. Tijdens de opleiding werd bevestigd dat ik een zachte en harde coachstijl heb: intuïtief en inlevend, en toch ook scherpzinnig en toonaangevend. Oftewel een combinatie van kwetsbaarheid en kracht: Yin en Yang.
Verder is goedbedoeld advies thuislaten voor mij de kunst. Mijn trainees kunnen zélf voelen en bedenken wat nodig is. Ik sta aan de zijlijn. Dat is een grote ommezwaai geweest voor mij. Ik wil overal altijd heel snel een oplossing voor en ik denk ook vaak dat ik de oplossing weet. Maar ten eerste, niet iedereen gaat even snel en ten tweede als de oplossing uit henzelf komt, dan heeft het veel meer impact. Daardoor ontstaat ook een bepaalde rust, want het hoeft niet in een coachgesprek te gebeuren. Het kan ook later resoneren.
Wat is het doel van de vitalogie?
Het juiste ritme van levensenergie verkrijgen en behouden. Wanneer je de tijd kan nemen om je te verdiepen in wie je bent en de organisatie waar je werkt je daarbij helpt, dan ontstaat er ruimte voor dit ritme en de juiste energie. Voor mij gaat het op werk erom dat ik mijn potentieel kan inzetten en vanuit bevlogenheid kan werken, in nauwe samenwerking met collega's. Dat er vertrouwen is en flexibiliteit. En dat ik daarnaast geen masker op hoef te zetten, en daardoor echt volledig mezelf kan zijn. Want de meeste impact maak je als jezelf.
Iris de Vries
Marketing Coördinator
Hogehilweg 8
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost