Kun je iets over jezelf vertellen en hoe je in aanraking bent gekomen met Young Colfield?
Ik heb een achtergrond in Psychologie en tijdens mijn Bachelor dacht ik dat ik de klinische kant op wilde, maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik meer gefocust was op het ontwikkelen van mensen. Met name de groepsdynamica vond ik interessant, hoe mensen samenwerken. Daarom ben ik vervolgens een Master Organisatiepsychologie gaan doen. Maar toen ik was afgestudeerd en een stage had gelopen bij ING wist ik niet gelijk wat ik wilde. Wel wist ik dat ik bij een jonge, gezellige en ambitieuze organisatie wilde gaan werken waar ik meerdere plekken in het bedrijfsleven zou kunnen zien. Toen ik voor een kennismaking op bezoek was bij Young Colfield en een gesprek had met een trainee van het Talent Program was dit voor mij zo bijzonder. Het klikte goed en het voelde echt als een organisatie waar je jezelf en andere organisaties kon ontdekken.
Hoe ben je tijdens je traineeship erachter gekomen waar je graag zou willen werken?
Ik vond het lastig, in eerste instantie dacht ik “tegen het einde van het traineeship zal ik wel weten wat ik wil”, maar tot een paar maanden geleden wist ik het niet zeker. Je komt absoluut wel steeds meer tijdens je traineeship te weten welke kant je op wilt. Of juist wat niet, zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat een solo rol en IT niet helemaal bij me passen. Al merkte ik dat voor groepen staan, ideeën of oplossingen verzinnen, bijvoorbeeld tijdens een Crowd Consulting sessie heel gaaf vond om te doen. En ik ben me bewust geworden dat ik het heel belangrijk vind om me te verbinden met mensen en een baan ambieer waarbij ik veel kan samenwerken.
Wat is de grootste les die je hebt geleerd tijdens je traineeship?
Mijn allerbelangrijkste les: “Blijf dicht bij jezelf”. Als je begint met werken heb je misschien het gevoel dat je je heel erg moet aanpassen aan de organisatie waar je terecht komt of voldoen moet aan verwachtingen. Maar volgens mij is het heel belangrijk om bij je authentieke zelf te blijven. Als je bij je authentieke zelf blijft, kom je echt het verst. Het is een zoektocht, want soms ben je niet helemaal blij met jezelf, dus het is ook een vorm van zelfacceptatie: “Inzien wat je allemaal al kan en hoe mooi je eigenlijk bent en er vervolgens op vertrouwen en daar dichtbij blijven!”
Wat is de toegevoegde waarde van Young Colfield geweest tijdens deze twee jaar?
Het is een thuis: een warm bad waar je thuis kan komen en mijn talentmanager Matthijs is ook echt een toegevoegde waarde geweest. Ik heb mooie en reflecterende gesprekken met hem gehad. Ik heb vaak gedacht “kon ik Matthijs maar houden!”. Maar gelukkig is er ook na mijn traineeship altijd de mogelijkheid om met hem contact op te nemen. En natuurlijk mijn team! Ik heb 7 nieuwe vrienden erbij. Young Colfield heeft zo’n mooi klimaat en omgeving gecreëerd en geeft je het gevoel: “Je bent goed zoals je bent”. Dat heeft me heel erg gesterkt en zet je meer in je kracht.
Wat viel je tegen tijdens je traineeship?
Het was soms wel pittig om in je eentje bij een opdrachtgever te zitten die niet zo’n mindset heeft en die misschien niet zo is van de relatie en andere dingen verwacht. Dit was echter weer super leerzaam en daardoor heb ik ook geleerd om het gesprek aan te gaan.
Zijn er dingen die je anders had willen doen in de afgelopen twee jaar?
Als ik mezelf zou spreken toen ik net begon, zou ik zeggen: “Relax, neem het niet te serieus en wees niet te streng voor jezelf”. Ik wilde het super goed doen en was daarom ook een beetje gespannen, dacht dat er veel van me verwacht werd. Het werkende leven is nieuw. Er zijn geen spelregels hoe je moet werken en uiteindelijk doet iedereen het op zijn of haar manier en dat is hoe dan ook okè, dat had ik eerder zo mogen ervaren.
Hoe ben je bij je laatste opdracht gekomen?
Hiervoor heb ik bij ABN en IKEA gezeten waar ik super veel geleerd heb en wat ik erg leuke opdrachten vond. Alleen na deze twee opdrachten miste ik wel iets: ik merkte dat ik meer betekenisvolle dingen voor de maatschappij wilde doen. Vervolgens raakte ik toevallig met een collega van ABN in gesprek en die vroeg mij wat op dit moment mijn ideale baan zou zijn. Toen gaf ik aan dat ik eigenlijk wel het liefste bij een maatschappelijke organisatie zou willen werken waarbij je het heel duidelijk doet voor de burgers in de stad. Het leukste zou ook binnen het sociaal domein zijn, iets dat raakvlakken heeft met mijn studie achtergrond. Toen gaf hij aan dat hij binnen een team had gewerkt bij Gemeente Den Haag en dat zijn functie precies was wat ik zojuist omschreef. Ik ging daar vervolgens op gesprek en er was plek voor een opdracht! Dit was een moment waar ik niet heel veel moeite voor deed en toen was het er ineens. Hierdoor heb ik ook echt geleerd om uit te spreken wat je wilt.
Wat doe je bij gemeente en hoe is het om daar te werken?
Ik ben organisatieadviseur binnen het SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Je bent dan een gesprekspartner voor de directie en daarnaast help je ook bij de ontwikkeling van de organisatie en de teams SZW. Het gaat met name over vraagstukken die te maken hebben met organisatieontwikkeling of veranderkunde. Bijvoorbeeld een cultuurleiderschapstraject waar we nu mee bezig zijn. Mijn team staat er ook echt voor om de plannen binnen de Gemeente van papier te krijgen en juist in de actiestand te komen. Het is eigenlijk een intern adviesbureau binnen het SZW. Ik begeleid nu onder andere cultuur en leiderschap sessies en ik doe onderzoek naar een bepaalde werkvorm binnen de Gemeente Den Haag.
Wat is jouw plan voor de aankomende jaren?
Ik ben nu blij waar ik zit. Het is mooi om een stip op de horizon te hebben maar het is ook mooi om blij te zijn waar je bent. Ik vind het ook fijn om na Young Colfield echt even in een organisatie te duiken en hier mijn plek te vinden.
Wat wens je een Young Colfield trainee toe?
Ik wens trainees toe dat ze er echt van genieten dat ze mee kunnen kijken in de keuken bij verschillende organisaties en dat je dus echt een toevoeging kan zijn met een frisse blik, zie dat in en geniet ervan. Geloof in jezelf! Wees niet te streng voor jezelf.