Case-studies

Women in Tech – Trainees Romy & Laurine delen hun ervaringen met werken in de IT-sector

Benieuwd hoe het is om als vrouw in de IT-sector te werken?

Laurine (links) en Romy (rechts) zijn trainee in het Young Expert IT Program van Young Colfield én zijn allebei Business Analyst Development & Operations bij ABN AMRO. De IT-wereld waar zij zich in bevinden wordt vaak als mannenwereld bestempeld. Ik ging in gesprek met beiden vrouwen over hun ervaringen met het werken in deze ‘mannenwereld’.

Leuk dat jullie in gesprek willen over jullie ervaringen als ‘Women in Tech’! Laat ik beginnen met de vraag: Waarom hebben jullie ervoor gekozen om in de IT-sector te gaan werken?

Laurine: Ik heb wiskunde gestudeerd, dus ik had al een bepaalde affiniteit met IT vanuit mijn technische studie. Ik heb wel gemerkt dat IT heel anders is dan wiskunde, maar ik vond mijn interesse in wiskunde en later in IT best uniek als vrouw. Ik wilde dit na mijn studie graag doorzetten. Ik vind het origineel om juist als vrouw in een sector te werken waar weinig andere vrouwen werken.

Romy: Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door techniek. Ik was altijd bezig met computers en ik repareerde de Wi-Fi of de dvd-speler van mijn ouders wanneer zich problemen voordeden. Dus ik vond het een logische stap om iets technisch te gaan studeren. Ik heb toen voor informatiekunde gekozen, omdat ik ook geïnteresseerd was in de wat socialere, business kant van IT. En ook na mijn studie wilde ik graag gaan werken in de IT-sector.

En waarom hebben jullie voor het Young Expert IT program van Young Colfield gekozen?

Romy: Mijn vriendinnen hebben allemaal andere richtingen gestudeerd. Ik vond het mooi dat ik bij Young Colfield in contact kwam met een groepje met starters in mijn vakgebied. In mijn privé omgeving kan ik weinig sparren hierover, maar met mijn collega's van Young Colfield kan ik dit wel!

Laurine: Young Colfield sprak mij heel erg aan, omdat ik mij in een jaar kon specialiseren. Er zijn heel veel IT-traineeships, maar hier kan ik al na een jaar als expert uitstromen.

De IT-sector wordt natuurlijk vaak gezien als een mannenwereld. Ervaren jullie dit ook zo?

Beiden: Ja, dat is wel zo.

Romy: Ik was op een moment de enige vrouw binnen mijn team van negen. Ook binnen de afdeling zie je duidelijk een stuk meer mannen.

Laurine: Ja klopt. Mijn team veranderd best veel qua samenstelling. Op een gegeven moment waren de vrouwen zelfs even in de meerderheid binnen mijn team. Maar dat is nu al niet meer het geval. Een van de vrouwen in mijn team is een hele goede ontwikkelaar. Ik vind haar echt geweldig, juist omdat er meer mannelijke ontwikkelaars zijn. Zij is wel echt een soort rolmodel voor mij binnen deze wereld.

Wat vinden jullie ervan om te werken binnen deze mannenwereld?

Romy: Ik vind het prima. Ik vind het fijn dat mannen lekker direct kunnen zijn. Als je dat goed kan hebben, dan is dat best lekker. Aan de andere kant mis ik soms wel wat van de vrouwelijke component; even lekker kletsen over dat je naar de kapper bent geweest bijvoorbeeld. Maar dat heeft misschien meer met de IT-sector te maken. Mensen zijn hier misschien überhaupt wat meer introvert.

Laurine: Ik vind het ook echt prima. En ik kan met iedereen een babbeltje maken, maar het worden niet allemaal je beste vrienden. En dat hoeft ook helemaal niet. Als ik er nu zo over nadenk, is dat ook niet afhankelijk van gender. Binnen de IT-sector kan ik gewoon beter met sommigen dan met anderen. Dat heeft niet te maken met iemands gender.

Romy: En bij Young Colfield leren we ook dat iedereen anders in elkaar steekt, dat het niet met gender te maken heeft. Aan de andere kant denk ik wel dat mannen over het algemeen wat sneller knopen willen doorhakken, en niet uren willen blijven babbelen. Dat vind ik meestal fijn, maar soms kan ik ook behoefte hebben aan wat meer aandacht besteden aan de harmonie, dat wel iedereen wordt betrokken bij een beslissing.  

Brengen jullie die aandacht voor harmonie binnen jullie team?

Beiden: Jazeker!

Romy: Toen ik aan mijn opdracht begon kwam ik in een team waar mensen hun camera niet graag aandeden tijdens meetings en niet bleven hangen na werk. Daarin hebben wij wel verandering gebracht. We hebben vanuit Young Colfield wel echt een stukje verbinding en plezier meegebracht.

Laurine: Ons team heeft nu elke vrijdag een moment om gewoon even te praten over dingen anders dan werk. Daar heb ik mij hard voor gemaakt, omdat ik toch een stukje verbinding miste in ons team. We noemen dit moment ‘expresso yourself’!

Mooi gevonden! Zijn er nog andere aspecten die jullie als vrouw toevoegen aan de mannenwereld van IT?

Romy: Ik vind het fijn om in- en uit te checken met mijn team. Even aandacht besteden aan de menselijke kant van het werk. Dit heb ik wel echt meegenomen van Young Colfield. Ik denk dat dit dus niet per se komt vanuit mij als vrouw, maar meer vanuit mij als persoon. In de IT werken gewoon veel mensen die wat meer op zichzelf zijn, en daar kunnen wij als Young Colfielders wat moois aan toevoegen.

Laurine: Ik denk ook dat de term ‘mannenwereld’ een stereotypering is. De IT-sector kan best wat kwaliteiten gebruiken die vaak aan vrouwen worden toegeschreven. Dat wil niet zeggen dat elke vrouw die kwaliteiten brengt. Iedere Young Colfielder zou die kwaliteiten zeker kunnen brengen.

Een mooie nuance! Wat leren jullie over jezelf in deze omgeving?

Laurine: Ik heb geleerd dat ik met iedereen wel een verbinding kan maken. Ik wist dat ik met extraverte mensen makkelijk overweg kon, maar ik heb ontdekt dat ik ook met introverte mensen prima een interessant gesprek kan hebben. Dat heb ik hier wel echt geleerd.

Romy: Ik heb gemerkt dat ik verbinding met collega's heel belangrijk vind. Je wordt makkelijk meegesleurd in een individualistische manier van werken, maar ik voel mij echt beter als iedereen in verbinding staat met elkaar. Dat je bijvoorbeeld samen successen viert. En ik heb geleerd dat ik voor een omslag kan zorgen wanneer ik er energie in stop. Ik weet nu hoe ik voor meer betrokken collega's kan zorgen.

En wat voegen jullie toe als Young Colfielders binnen de IT-wereld?

Romy: Bij Young Colfield starten we een sessie of een training met een check-in of we doen een energizer tussendoor. We vragen bijvoorbeeld aan het begin in welk soort ijsje iemand zin heeft, en waarom. Dat breekt toch even het ijs(je). Zoiets neem ik mee naar mijn opdrachtgever. Als ik daar zoiets vraag, dan reageren collega's eerst verbaasd, maar gaan ze daarna wel een beetje meer open.

Laurine: Een stukje kwetsbaarheid tonen heb ik geleerd bij trainingen van Young Colfield. Ik was op een gegeven moment echt klaar met mensen die hun camera uitzetten tijdens een meeting. Iemand gaf mij toen het advies om juist ook mijn camera uit te doen en te kijken wat er zou gebeuren. Toen kreeg ik inderdaad meerdere bezorgde berichten binnen. Collega's vroegen mij of alles wel goed ging. Toen kon ik aangeven hoe de situatie op mij overkwam. Vanaf toen is er echt iets veranderd en staan alle camera's standaard aan. Mij op deze manier durven opstellen is wel echt een kracht die ik bij Young Colfield heb ontwikkeld.

Wat moet er veranderen om de Tech wereld aantrekkelijker te maken voor vrouwen?

Romy: Tsja, dat vind ik een moeilijke vraag. Je moet ten eerste zelf geïnteresseerd zijn in IT. Maar waarom er meer mannen dan vrouwen daarin zijn geïnteresseerd? Misschien wel omdat jongens tijdens de opvoeding een bouwset krijgen en meisjes een Barbie.

Laurine: Ik denk ook dat het bij de opvoeding begint. Een vader ging vroeger sneller met zijn zoon met techniek bezig, dan met zijn dochter.

Romy: Ik denk wel dat het tegenwoordig al veel normaler is om als meisje in techniek geïnteresseerd te zijn, dus het gaat al wel de goede kant op.

Laurine: Ja, dat denk ik ook. Ik denk niet dat er nu specifiek in de IT-wereld iets moet veranderen.

Welk advies willen jullie aan vrouwelijke IT studenten geven?

Romy: Laat dat beeld van een mannenwereld je niet afschrikken, want je past er gewoon tussen. Daarbij ben ik van mening dat de IT-wereld absoluut niet alleen een mannenwereld is. En als vrouw kan je juist een stukje verbinding toevoegen, dus als je dat een mooie uitdaging vindt, moet je zeker voor de IT gaan!

Laurine: Eens! En ik heb ook niet het idee dat collega's het belangrijk vinden of je man of vrouw bent. Iedereen wordt gewoon geaccepteerd, ongeacht gender.

Vond je dit interview interessant en wil je meer weten over het Young Expert IT program? Of ben je geïnteresseerd in het werken met een IT-trainee? Neem dan contact met ons op!

Geschreven door: Anne Veerman – Trainee Talent Program