Esther Donk
Trainee Talent Program
De meeste impact maak je als je(zelf) onderneemt! In deze rubriek interviewen we een (oud) Young Colfielder die aan het ondernemen is. Met deze week: Imke Sanders, oud Young Colfielder binnen ons Talent Program. Na haar Trainee programma is Imke gaan werken als zelfstandige aan diverse projecten rondom het thema sociale innovatie en is ze samen met Rowan Noomen, ook oud Young Colfielder, hun bedrijf Weergaloos begonnen. Samen organiseren zij op inspirerende plekken coworkingdagen om (startende) sociaal ondernemers met elkaar te verbinden. Nieuwsgierig? Lees dan het interview!
Hoi Imke, ik hoorde dat jij bent gaan ondernemen en ik ben heel benieuwd naar de hoe en waarom. Kan jij hier iets meer over vertellen?
Dat zijn grote vragen, maar dat kan zeker! Het is tijdens mijn Young Colfield-tijd gaan kriebelen en langzaam maar zeker werd het steeds duidelijker dat ondernemen voor mij de ideale manier van werken is. Mijn ondernemersavontuur is begonnen aan het einde van mijn Trainee programma. Ik ben namelijk uitgestroomd bij mijn laatste opdracht waar ik drie en halve dag op ZZP-basis werkte. Daarnaast ben ik in de overgebleven dagen projecten gaan zoeken waar ik heel veel energie van kreeg.
Hoe zou jij jouw manier van ondernemen beschrijven?
In het kort? Dat ik aan heel veel verschillende projecten werk. Dit is ook gelijk de reden waarom ik ervoor heb gekozen om als zelfstandige te werken. Ik heb namelijk zoveel interesses en mogelijkheden die ik graag aan wil pakken, dat lukt beter wanneer ik zelf kan kiezen hoe ik mijn tijd verdeel.
Het ziet ernaar uit dat jij jouw manier van werken zelf aan het vormen bent. Kan je meer vertellen over jouw interesses en de opdrachten die je nu doet?
Het is de combinatie van verschillende projecten die het ondernemersavontuur leuk maken. Rowan Noomen – een oud Young Colfield team genootje – en ik vonden elkaar in de wens om te ondernemen vanuit vrijheid en te kunnen focussen op de dingen die er daadwerkelijk toe doen. Vanuit die wens zijn wij Weergaloos begonnen. Hier zijn wij nu coworkingdagen mee aan het organiseren voor (startende) sociaal ondernemers. Dit is altijd op een verschillende locatie, dus even weg uit de sleur op een mooie plek in de natuur, of juist een inspirerende plek in de stad.
Hiermee willen wij mensen stimuleren om op een andere plek te werken en de dag te starten op een andere manier dan nu ‘normaal’ is. Dit doen we door met ons lijf bezig te zijn in plaats van met ons hoofd, bijvoorbeeld door te gaan wandelen, een duik te nemen, te mediteren of juist te sporten. Stilstaan bij de essentie en de dag te starten met juiste intentie. Daarna is er tijd voor ieders eigen werk, verbinding met andere ondernemers en tijd om elkaar te inspireren en motiveren om waardevolle dingen te doen. Ten slotte is er tijd om te kijken waar ondernemers elkaar vinden en samen kunnen werken om meer impact te maken. Goede koffie en een koud biertje horen er dus ook zeker bij!
Binnenkort komt de derde editie eraan! Ook deze editie opzetten ging niet vanzelf, want ondernemen kan in honderd verschillende vormen. Vragen als ‘Welke rol wil je zelf binnen je onderneming aannemen?' en 'Wat wil je op dagelijkse basis doen?’ hielpen ons om zo gaande weg te vinden wat het nou precies is waar wij met Weergaloos op willen focussen.
Mooi hoe je ons meeneemt in dit proces! Kan je wat meer vertellen over de rol van Young Colfield in jouw verhaal?
Door de gesprekken met medetrainees, de trainingen en coaching gesprekken met mijn Talent Manager werd het mij steeds meer duidelijker welke elementen mijn werk en leven moeten bevatten. Onder andere vanuit de Persoonlijke Visie training maakte ik de stappen hoe daar vorm aan te geven expliciet. Een belangrijke les was daarbij het loslaten van het eindresultaat. Dus heel erg van binnen naar buiten in plaats van buiten naar binnen.
Ik ben ook nog wel benieuwd hoe jij jouw tijd tussen de verschillende projecten waar je bij betrokken bent verdeelt.
Dat is soms een uitdaging en voor mij zeker een zoektocht binnen het ondernemen. Naast Weergaloos werk ik als zelfstandige binnen sociale innovatie en ik heb mij aangesloten bij een ZZP-netwerk, welke veel bezig is met het publieke domein. Denk dus aan bijvoorbeeld het onderwijs, de gezondheidszorg en wijkontwikkeling. Nu probeer ik steeds opdrachten te genereren die een sociaal karakter hebben, omdat ik daar energie van krijg. Naast mijn werk als zelfstandige maak ik ook tijd vrij om vrijwilligerswerk te doen. Dit doe ik nu bij Club Kakatua, een goed doel ontstaan uit de noodzaak voor tastbare projecten die onze planeet een stukje groener en gezonder maken. Het combineren van deze verschillende projecten is onderdeel van het ondernemersavontuur. Soms moeilijk, vaak leuk.
Mooie stappen, ik duim voor jullie! Wat zou jouw advies zijn voor trainees die een eigen onderneming willen starten?
Die vraag krijg ik inderdaad wel vaker. Dit gesprek laat eigenlijk al zien dat het niet in één dag is gegaan. Het is bij Young Colfield begonnen doordat ik mijzelf daar beter heb leren kennen en vertrouwen in mijzelf kreeg dat ondernemen echt een optie is. Dus eigenlijk zou een advies zijn ‘laat het eindresultaat los en ga doen waar je energie van krijgt – zo komt het vanzelf’. Vervolgens heb ik door mijzelf elke keer weer af te vragen ‘Voelt dit nu juist voor mij?’ en in te checken bij mijzelf de stappen gezet die op dat moment goed voelden. Dit blijf ik doen om zo dicht bij mijzelf te blijven en het ondernemersavontuur voort te zetten.
Esther Donk
Trainee Talent Program
Hogehilweg 8
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost